A. B. | 25. 4. 2022, 10:26

To so vaše odločitve: kje v Sloveniji sta največ glasov osvojila Robert Golob in Janez Janša?

Profimedia, arhiv AM/fotomontaža

Letošnja rekordna volilna udeležba po letu 2000 je v Slovencih prebudila bojevit duh. Spregovorili ste, komu zaupate premierski stolček, mi pa razkrivamo, kje ste prvo in drugo uvrščenemu namenili največ svojih glasov. 

Tokratnih državnozborskih volitev se je udeležilo 69,71 odstotka volilnih upravičencev, kar je precej več kot na volitvah pred štirimi leti, ko se je volitev udeležilo 52,6 odstotka upravičencev. 

Največ poslanskih mest si je v novem sklicu državnega zbora izborila stranka Gibanje Svoboda s predstavnikom Robertom Golobom. S 34,54-odstotno podporo so si zagotovili 41 mest. Drugouvrščena je stranka zdaj že nekdanjega premierja Janeza Janše, SDS. Ta je na volitvah prejela 23,53 odstotka glasov ter 27 poslanskih sedežev.

Na tretjem mestu je NSi z 8 poslanskimi sedeži. Stranka SD je osvojila 7 poslanskih sedežev, Levica pa bo imela v državnem zboru 5 predstavnikov.

Kdo je volil zmagovalca in kdo drugouvrščenega na letošnjih volitvah? 

Gibanje Svoboda je večino glasov prejela v vseh osmih volilnih enotah, kar dokazujejo tudi podatki Državne volilne komisije (DVK). Največ, kar 39,44 odstotka glasov je prejel v volilni enoti Postojna, kar znaša 54.824 glasov, medtem ko je najmanj glasov prejel na Ptuju, in sicer 30,17 odstotka. 

DVK
Vir: DVK 

Med tem je za poslansko skupino SDS s predstavnikom Janezom Janšo največji odstotek glasov prišel prav s Ptuja, kjer so Golobu namenili najmanj glasov. Janša je na Ptuju prejel 30,08-odstotno podporo. Najmanj podpore so mu namenili v Postojni, kar je ponovno obratno glede na glasove Goloba, saj jih je prav on tam prejel največ. Nekdanji premier je v Postojni prejel 19,41-odstotno podporo, kar je zelo blizu izidu v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je prejel 19,43 odstotkov volilne podpore. 

DVK
Vir: DVK

Trenutno se glasovnice še preštevajo. Po zadnjih podatkih DVK je bilo preštetih 99,98 odstotka le-teh, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na Slovence, ki so glasovali iz tujine ali imajo tam stalno prebivališče.

Izpolnjene glasovnice morajo na pošto oddati v nedeljo do 19. ure, v Slovenijo pa morajo prispeti do 3. maja do 12. ure. Številni glasovnic sicer še niso prejeli, kar vzbuja veliko skrbi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord