3. 11. 2023, 09:04 | Vir: STA

Huda noč je za nami, kako so jo odnesli v Tolminu in Baški grapi?

Zajeta slika/Fb profil Občine Tolmin

Reke niso bistveno poplavljale v bližini naselij, nekaj je bilo po podatkih občine Tolmin zalitih kleti, podrtih dreves in poplavljenih cestišč. Več cest je zaprtih, ponekod so bili tudi brez elektrike.

Noč je na Tolminskem minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje. Tudi v Baški grapi se ni ponovil črn scenarij prejšnjega petka. Nekaj minut čez polnoč je sicer območje Severne Primorske hitro prešla izrazita nevihtna linija. Veter in naliv sta povzročila nekaj težav in posledično intervenciji gasilcev. Zaradi poplavljanja objektov so gasilci posredovali v Kanalu, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt. Podrta drevesa pa so ovirala promet na cestah Bovec-Žaga, Kanal-Avče in Doblar-Ročinj.

Zaradi vode na cestišču in nanosov je bil promet oviran na cesti Tolmin-Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je v vodi obtičalo tudi vozilo. Posredovali so bovški gasilci, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Očiščeni prepusti pod cestišči na kritičnih lokacijah so opravili nalogo, prav tako so plazišča po doslej zbranih podatkih ostala na svojih mestih, so glede nočnega dogajanja na območju tolminske občine sporočili z Občine Tolmin.

Sta bili pa območji Podbrda in Rut-Grant nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska težave hitro odpravile. V bližini Volarij je na osebni avtomobil padlo drevo, k sreči voznica ni bila poškodovana. Od 5. ure zjutraj je spet odprta cesta skozi Baško grapo, sicer pa so na Tolminskem po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Volče-Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči-Tolmin na več odsekih. Po podatkih civilne zaščite za Severno Primorsko je zaradi plazu promet oviran tudi na cesti Gonjače-Dobrovo pri Zalem Bregu v občini Brda.

Močan veter je odkril streho na delu stanovanjskega objekta v Lokovcu na območju novogoriške občine, v katerem živi družina s petimi otroki. V prostore hiše je vdirala deževnica, a zahtevne vremenske razmere, predvsem veter, gasilcem niso dovoljevale varne večje intervencije na objektu. Zato so za pomoč s posebnim vozilom zaprosili regijski štab civilne zaščite, so še sporočili iz regijskega štaba.

Ponovno se bo ob 8. uri sestal štab civilne zaščite občine Tolmin, na katerem bodo začrtali nadaljnje aktivnosti. Medtem z občine še naprej vse pozivajo k previdnosti, saj je teren razmočen in nepredvidljiv.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord