STA/M.P. | 6. 9. 2022, 19:20

Kocka je padla tudi v NSi: Tonin sporočil ime kandidata!

Bobo

Na posvetu v Portorožu je prvak Nove Slovenije predstavil, koga bodo v njihovi stranki poslali v tekmo za naslednika Boruta Pahorja.

Kot je potrdil Matej Tonin, bo to nekdanji minister in vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj. "V to kampanjo prinaša več človečnosti, upanje in svežino," je povedal in napovedal, da računajo, da bi se lahko uvrstil tudi v drugi krog.

Odločitev ni prišla čez noč

Odločitev, da se NSi v predsedniško tekmo poda s svojim kandidatom, je po Toninovih besedah v stranki zorela že nekaj časa. Da ponudijo svojega kandidata, so jih spodbujali tudi volivci, ki so "zatrjevali, da so v tej tekmi praktično ostali brez prave izbire in potrebujejo kandidata, za katerega bodo lahko iskreno dali svoj glas", je pojasnil po klavzuri stranke. "Točka preloma" za odločitev NSi je bila po njegovih besedah tudi zadnja oddaja Tarča na Televiziji Slovenija. Ugotovili so, da se lahko zgodi, da bo kampanja vsebinsko šibka.

"V stranki si želimo kandidata z jasnimi stališči, ki mu ne bo nerodno priznati uspehov prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše in bo imel jasno izdelan program"

Kandidaturo Ciglerja Kralja bo sicer v petek obravnaval še svet stranke, Tonin pa presenečenj ne pričakuje.

Kandidaturo Ciglerja Kralja bo sicer v petek obravnaval še svet stranke, Tonin pa presenečenj ne pričakuje.

Bobo

O Logarjevi kandidaturi: "Odmik globoko v sredino"

Tonin se je obregnil ob poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki da je s svojim pristopom v predsedniški tekmi "odrinil globoko na levo oziroma globoko v sredino".

Tonin meni, da je Logar s svojim odmikom dal veliko priložnosti za "tradicionalnega desnosredinskega kandidata".

Volivci, ki bodo želeli na predsedniških volitvah izbrati desnega kandidata z jasnimi, izdelanimi, tradicionalnimi stališči, bodo tako po njegovem prepričanju izbrali kandidata NSi. O tem, ali bo takšno stališče stranke zaostrilo odnose s SDS, pa je dejal le, da je to vprašanje zanje.

Bobo

Ljudmila Novak pojasnila, zakaj se za kandidaturo ni odločila

V NSi so sicer pred sprejeto odločitvijo uradno čakali odločitev evropske poslanke Ljudmile Novak, a se za kandidaturo ni odločila. V izjavi za javnost na svoji spletni strani je podprla Ciglerja Kralja.

Bobo

Kot je pojasnila, se sama za kandidaturo ni odločila, saj bi morebitno vnovično kandidaturo za predsednico republike želela izpeljati kot neodvisna kandidatka. To bi pa po njenih navedbah pomenilo, da bi se morala odpovedati članstvu v NSi, česar pa ni želela storiti.

Po odločitvi Novakove so v stranki razpravljali o več možnostih, na koncu pa so se odločili, da bodo v boj poslali dolgoletnega člana stranke Ciglerja Kralja.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel