23. 5. 2022, 17:48

Vročinski stres. Ste vedeli, da obstaja? Poglejte, kje bo najmočneje vplival na nas

Profimedia

Kako občutimo temperaturo, je odvisno od različnih kazalcev udobja. Poglejmo, kako se bomo na različnih koncih Slovenije počutili v naslednjih dneh. 

Začetek tedna in naslednji dnevi nam bodo povzročali visok vročinski stres. Kaj to pomeni? 

Kdaj je treba k zdravniku?

"Pomoč zaradi vročinskega stresa je treba poklicati, kadar je oseba zelo prizadeta ali se težave stopnjujejo. Še posebno če je že sicer oslabela in/ali ima dodatna obolenja, če se stanje ne izboljšuje kmalu po umiku v senco in hlajenju ter uživanju tekočine, če ostaja vroča ali telesna temperature narašča ali je v nezavesti. Takrat jo namestimo v stabilen bočni položaj ter nadzorujemo dihanje in bitje srca in pokličemo pomoč. Vsekakor je potreben vsaj telefonski posvet, kadar smo v dvomu," je za Svet24 povedala Ana Hojs, dr. med., z NIJZ.

Danes smo višjo toplotno obremenitev čutili ...

Predvsem v jugozahodnem delu Slovenije. Iz spodnjega grafa je razvidno, da bo toplotni stres pri merilni postaji v Bujah ter na letališču Portorož najvišji v ponedeljek (prvi od treh temperaturno-stresnih dvigov). 
 

ARSO

Iz obeh grafov je razvidno tudi, da se bo temperaturni stres v torek in sredo v zahodni Sloveniji umiril.

 

ARSO


 
Toplotna obremenitev se bo v torek z zahoda države preselila na vzhod. V Cerkljah ob Krki bo najmanj prijetno ravno v torek, toplotni stres bo vztrajal tudi v sredo. 

ARSO

V torek in sredo bo toplotna obremenitev visoka tudi v Mariboru ter v notranjosti države, kar pomeni, da bodo občutki glede temperatur zraka pri ljudeh nekoliko neprijetni

ARSO

Kako ocenimo "toplotni napor"

Toplotni napor lahko ocenimo s pomočjo kazalcev udobja, ki poskušajo opisati človeško energijsko bilanco.
V to skupino sodi Univerzalni toplotni klimatski indeks (UTCI - angl. Universal Thermal Climate Index). Izračunamo ga s pomočjo definiranih meteoroloških in termofizioloških parametrov, pri čemer upoštevamo referenčne pogoje: veter na višini 10 m 0,5 m/s, relativno vlažnost 50 % in človeka, ki hodi s hitrostjo 4 km/h.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ