N. Vo. | 26. 4. 2024, 19:30

Slovenija toži to znano podjetje: naša država želi kar 6,7 milijona evrov! (Poglejte, zakaj)

Jugoimport SDPR

Slovenija je na sodišču v Beogradu vložila tožbo proti srbskemu državnemu podjetju Jugoimport SDPR, enemu največjih izvoznikov orožja iz Srbije. V tožbi zahteva povračilo dolga v višini približno 6,7 milijona evrov.

Po poročanju srbskih medijev gre za spor, ki skrito pred javnostjo poteka že več let. Uradni zapisi kažejo, da je bila tožba vložena zaradi neplačanega dolga, pri čemer Slovenija zahteva izplačilo 749.452.754 srbskih dinarjev. Na spletni strani Ministrstva za pravosodje so objavljeni tudi podatki, da znesek spora znaša 7.211.393 dolarjev in da je trenutno v teku pritožbeni postopek. Tožba je bila prvotno vložena 28. maja 2021.

Jugoimport SDPR

Jugoimport SDPR, ustanovljen leta 1949, je sčasoma svoje proizvodne zmogljivosti razširil preko domačih meja. Danes zaposluje več kot 350 ljudi in je v preteklem letu zabeležilo dobiček v višini približno 5,1 milijona evrov, kar je za približno dva milijona več kot leto prej.

Po poročanju medija Nova, je Jugoimport SDPR v zadnjih letih prejel največ dovoljenj za izvoz orožja. Samo v letu 2023 je podjetje sklenilo posle v vrednosti 263.767.970 dolarjev (246,7 milijona evrov), od leta 2020 do konca prejšnjega leta pa je skupna vrednost poslov presegla pol milijarde evrov.

Jugoimport SDPR

Zaupen izvoz orožja v Izrael

Začetek letošnjega leta je zaznamoval močan porast izvoza v Izrael. Po poročanju Nove ekonomije je izvoz v marcu dosegel približno 14,09 milijona evrov, kar je znaten porast v primerjavi z izvozom v prejšnjih mesecih. Po podatkih BIRN-a so marčevske pošiljke, ki so bile realizirane po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael, vredne več kot milijon evrov.

Vsa prizadevanja za pridobitev podrobnih informacij o pogodbah z Ministrstva za notranje in zunanje trgovine so bila neuspešna, saj so podatki o izvozu orožja v Izrael označeni kot "strogo zaupni".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol