R. K. | 19. 4. 2023, 11:55

Tragedija v slovenskem mačjem zavetišču: na desetine prikupnih kosmatink spet ostalo brez strehe nad glavo

Facebook/Pupa Juma/fotmontaža

Ognjeni zublji so uničili prostore znanega slovenskega društva za pomoč živalim.

Društvo za pomoč Obalnim mačkam in drugim živalim Mačja preja je sporočilo žalostno novico o nesreči, ki jih je doletela. V torek zvečer je namreč v prostorih njihovega zavetišča zagorelo. Požar je povsem uničil streho objekta. Na srečo pa je vseh 40 mačk, ki so jim v društvu nudili zatočišče, preživelo. A nekaj kosmatink je v paniki med reševanjem zbežalo neznano kam.

Pet muc je pogrešanih

"Doletela nas je velika nesreča. Požar," so predstavnice Mačje preje sporočile na Facebooku in dodale, da so njihove muce zaradi tega dobesedno ostale brez strehe nad glavo. Pojasnile so, da so gasilci rešili vse, a jih je sedem med tem zbežalo. "Popi in Katko smo to noč ujele. Pogrešamo Belvija, Bee, Bindi, Gogija in Daisy," so zapisale. Ostale kosmatinke so bile po njihovih besedah v transporterjih ali zunaj izolirane, gasilci pa so jih med reševanjem dali tudi v prazne koše za smeti, da so bile na varnem.

"Lan si je zlomil zob in poškodoval tačke," so razkrile in dodale, da je bilo več mačk mokrih, vse pa na smrt prestrašene. "Hvala vsem, ki ste nam prileteli na pomoč in namestili večino muc," so zapisale in poimensko navedle več oseb, ki so jim v teh težkih časih priskočile na pomoč. "Hvala gasilcem, ki ste rešili življenja naših muc," so izrazile hvaležnost tudi požrtvovalnim borcem z ognjenimi zublji, in pojasnile, da v tem trenutku najbolj potrebujejo domove za njih.

Facebook/Pupa Juma

Mogoče jih je podpreti s prostovoljnimi prispevki

"Žalostna deseta obletnica je to. Ne muce ne me si tega res nismo zaslužile. Te muce imajo samo nas," so zaključile. Prostovoljkam iz Mačje preje so podporo izkazali številni uporabniki Facebooka. "Ojej, grozno. Pa tako lepo, čisto, urejeno in umirjeno so muce imele," je v komentarju zapisala ena od uporabnic. Druga uporabnica pa je pozvala k zagonu dobrodelne akcije, da se brezdomnim mucam ponovno postavi dom. Več uporabnikov je društvu pomagalo tudi z SMS donacijami.

Za brezdomne muce društva Mačja preja je mogoče prostovoljno prispevati tako, da na številko 1919 pošljete SMS s ključno besedo MUCKE5.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord