26. 7. 2022, 12:25 | Vir: STA

Tragedijam ni videti konca: strela zanetila požar na Kobariškem

Profimedia

"Na območju požara je precej skalovja, tam je popolnoma neprehoden teren," je dogajanje opisal poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina.

Na pobočju Matajurja je okoli 4. ure predvidoma strela med nevihto zanetila požar. Gori na zelo strmem in neprehodnem terenu, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina. Po 10. uri je na kraj požara prišel vojaški helikopter, tako da je požar že pod nadzorom.

Vončina je povedal še, da je gorelo na približno hektar in pol do dveh hektarov velikem območju, kjer raste le trava, nekaj podrasti in posamezna drevesa.

Gasilci se s požarom borijo na zahtevnem terenu

Pri gašenju sodelujejo gasilci prostovoljnih gasilskih društev Breginj in Kobarid. V pripravljenosti pa so tudi gasilci iz Bovca in Tolmina.

"Na območju požara je precej skalovja, tam je popolnoma neprehoden teren. Gasilci so se takoj odzvali, ko je bil opažen požar, vendar so pričakovali, da ga bo dež pogasil," je nočno dogajanje opisal Vončina. Ker se to ni zgodilo, so v jutranjih urah zaprosili za pomoč helikopterja.

Helikopter, ki je prišel okrog 10. ure, zajema vodo v rekah Nadiža in Soča.

Požar je pod nadzorom

"Požar je že skoraj pogašen, saj je bilo posredovanje helikopterja učinkovito. V primeru vetra pa bi se požar lahko ponovno razplamtel," je še povedal Vončina, ki si je v spremstvu kobariškega župana Marka Matajurca ogledal dogajanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.