Živa Avžner | 25. 8. 2023, 12:29

Letošnji 11. Triglav tek ni klasičen tek, ampak ponuja edinstveno lokacijo in dogajanje - preverite, kakšno!

Triglav

Edinstvena tekaška preizkušnja v idilični naravi kar kliče, da se preizkusite v tem prav posebnem teku.

Ljubitelji teka, pozor!

Konec poletja se obeta prava tekaška poslastica v družbi slovenskih vrhunskih športnikov. V koledar si vpišite datum 9. september, saj bo takrat potekal že 11. Triglav tek v protokolarnem parku Brdo pri Kranju.

Ste že kdaj tekli z vrhunskimi športniki, ki jih sicer gledate le na tekmah ali prek malih ekranov? Na dogodku boste imeli priložnost, da se družite z ambasadorji Triglav teka. Letos bodo sodelovali Nika Križnar, Anamarija Lampič, Jakov Fak, Klemen Bauer, Cene Prevc, Peter Prevc, Žan Košir, Rok Marguč in Timi Zajc.

Dobrodelna nota tekaškega dogodka

Z udeležbo na Triglav teku boste tudi letos podprli društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok Slojenčki. Zavarovalnica Triglav je doslej na dogodku donirala že skoraj 159.000 evrov. Dogodek obenem prispeva k uresničevanju ciljev projekta Zavarujmo prihodnost in tako predstavlja del trajnostno naravnanega delovanja Zavarovalnice Triglav. Tudi letos bodo organizatorji Triglav teka trajnosti namenili posebno pozornost. 

V letošnjo zgodbo je močno vpet naš vrhunski smučarski skakalec Peter Prevc. Oba njegova sinova Oskar in Ludvik sta se namreč rodila kot nedonošenčka. Peter Prevc in njegova žena Mina se iz lastnih izkušenj zavedata, kako pomembni so pogoji za novorojenčke v bolnišnicah.

O izkušnji Petra Prevca, edinstvenostih in dobrodelnosti Triglav teka ter lepotah teka, prisluhnite tukaj:

Povedal je, da sta se oba njegova sinova rodila prehitro. "Ludvik je imel le zlatenico, Oskar pa je po rojstvu potreboval še malo pomoči kisika, zato je bil po porodu kakšne štiri oziroma pet dni odtujen od matere v inkubatorju," je Prevc zaupal v pogovoru.

"Zame kot starša je bilo to nekaj povsem novega. V bistvu takrat se počutiš zelo nemočno in ne veš, kaj narediti. Že tako pride takšna majhna 'kepa' k tebi v roko, potem pa jo moraš dati iz rok. Takrat se prepustiš in je res dobro, da ima slovensko zdravstvo toliko znanja, toliko ljudi in pa na srečo vedno več opreme, da se dojenčkom pomaga," je dejal Prevc in se s tem navezal, da je izredno vesel, da je donacija tokrat namenjena opremi v bolnišnicah.

Pogovarjali smo se s Tjašo Kolenc Filipčič, direktorico službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav, in izr. prof. dr. Natašo Tul Mandič, predsednico društva Slojenčki, ki sta spregovorili o pomembnosti zdravega življenjskega sloga in gibanja. Gibanje v naravi pomembno pripomore h krepitvi telesnega in negovanju duševnega zdravja posameznika. Tek je naravni antidepresiv, z doseganjem zastavljenih rekreacijskih ciljev pa obenem gradimo tudi občutek samozadovoljstva in samospoštovanja.

"Triglav je bil eden izmed naših prvih ustanovnih podpornikov in vsako leto našemu društvu pomaga. Ves denar, ki ga dobimo, doniramo naprej porodnišnicam, da kupimo opremo, ki jo porodnišnica tisti trenutek potrebuje. Opremo smo dali že vsem porodnišnicam in vsem smo dali že večkrat. Število porodnišnic, ki so vključene, je odvisno od tega, kako drage aparate kupujemo," je pojasnila Nataša Tul Mandič in še dodala, da letos kupujejo precej drage aparate za fototerapijo, ki se uporablja za obsevanje novorojenčkov, ki imajo ob rojstvu zlatenico.

"Letos načrtujemo, da bomo aparat podarili dvema porodnišnicama, in sicer porodnišnici na Ptuju in Postojni," je še razkrila Tul Mandičeva.

Triglav

Idilična narava in tek po makadamu

Tekači, ki se Triglav teka udeležijo že tradicionalno, radi rečejo, da je to najlepši tek. Ne čaka vas vroč asfalt po mestnih ulicah ali – nasprotno - gorski tek, pač pa urejene tekaške steze po naravi, ki je pravi balzam za dušo. 

Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav, je prav tako navdušena nad tekom: "Najbolj ponosna sem, da je letos že enajsti Triglav tek. Triglav tek ima edinstveno lokacijo. Teče se znotraj protokolarnega posestva Brdo, kjer je čista narava, balzam za dušo. Ko tečeš po makadamu, srečaš tudi jelena ali srno. Gre za res izjemno lokacijo. Povezano z dobrodelnostjo, trasami za celotno družino, vso vrsto tekačev in še spremljevalno dogajanje."

Nič manj navdušena ni Tul Mandičeva, ki se že vrsto let udeležuje teka: "To je ena najlepših športnih prireditev, kar se teh dogodkov tiče. Zame osebno kot za mojo družino in prijatelje, ki me spremljajo, kot tudi za širšo skupnost, saj zelo pogosto zbiramo denar za porodnišnice, in je potem takšna dobra kombinacija vsega, da vsi zmagamo in vsi se imamo super."

Triglav

"Želimo si, da Triglav tek omogoča izkušnjo z vsemi različnimi trasami - za zahtevnejše tekače je na voljo polmaraton 10 ali 5 kilometrov. To je lanska novost, ki je bila zelo dobro obiskana. Potem je tudi štafetni tek, se pravi, duh ekipe. Tukaj se prijavijo podjetja. Imamo pa tudi otroški tek, saj spodbujamo že najmlajše. Z njimi tečejo naši ambasadorji in res jim veliko pomeni," je še pojasnila Kolenc Filipčičeva. Dodala je, da ponujajo tudi varstvo za otroke, ko starši tečejo, ogrevanje pred začetkom in seveda pestro dogajanje pred tekom in po njem.

"Imamo ogromno vsebin, ki pridejo prav tudi tistim, ki do sedaj še niso pretekli niti kilometra," je še pojasnila.

Informacije, ki jih morate vedeti o Triglav teku

Ujemite še zadnje dni za prijavo na 11. Triglav tek, ki bo 9. septembra v protokolarnem parku Brdo pri Kranju. Triglav tek nudi šest tekaških preizkušenj, zato je primeren za različno kondicijsko pripravljene tekače vseh generacij. Izkušene tekače čakata polmaraton – 21 km in tek na 10 km, ljubitelje krajših prog tek na 5 km, tiste, ki radi zmagujejo složno, pa štafetni tek trojk 3 x 3,4 km. Za živahnost na Triglav teku bosta tudi letos poskrbela družinski tek na 3,4 km in otroški tek Kuža Pazi na 350 oziroma 700 m. Na spletni strani dogodka lahko tekači preverite zahtevnost in posebnosti vsakega od tekov ter izberete traso po svoji meri.

Prijave na Triglav tek so odprte do vključno 3. septembra, na dan prireditve in pred njo na lokaciji prevzema startnih številk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol