31. 5. 2022, 16:54 | Vir: STA

Tudi vi pred nakupom preverite označbe na izdelkih? Ti namreč niso nujno okolju prijazni

Profimedia

Na spletnem dogodku o okolju in zdravju prijaznejši hrani so govorci poudarili, da lahko potrošniki s trajnostnimi nakupovalnimi izbirami prispevajo k naslavljanju podnebne in ekosistemske krize. Nujno je, da sprejemamo bolj trajnostne prehranske odločitve, hkrati pa je ključno, da se s problemom zelenega zavajanja soočimo tudi na sistemski ravni. 

Govorci na dogodku, ki ga je organizirala Umanotera v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije, so opozorili, da je v množici oznak, predvsem na živilskih izdelkih, težko prepoznati tiste, ki so zaupanja vredne in ki nam zagotavljajo, da so izbrani izdelki resnično okolju in zdravju prijazni, kot sta recimo Zeleni list (EU) in certifikat pravične trgovine Fairtrade International.

Nika Tavčar iz Umanotere je poudarila, da je "oskrba s hrano ključno področje, na katerem moramo ukrepati že danes, če želimo preprečiti katastrofalne podnebne spremembe".

Dejala je, da so osnovni principi podnebju in zdravju prijaznejše hrane znani. To so: več rastlinske, ekološke, lokalno pridelane in sezonske hrane ter manj hrane, ki je predelana, zapakirana in zavržena.

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije je predstavil izsledke raziskave o dojemanju trajnosti med potrošniki, ki je pokazala, da je Slovenija med državami, kjer prebivalci nadpovprečno dojemajo trajnost prehranskih izdelkov. Slovenci sicer menimo, da se obnašamo dovolj trajnostno.

Nik Jevšnik/STA

"A čisto iskreni vendarle nismo. Strokovnjaki namreč menijo, da zmanjševanje uživanja mesa in drugih živalskih izdelkov najpomembnejše prispeva k trajnosti prehranjevanja, raziskava pa je pokazala, da ima Slovenija enega od najvišjih deležev prebivalcev, ki se mesu ne mislijo odpovedati," je povedal Okorn.

"V trgovinah je ponudba ekoloških živil iz pregledanih skupin skopa, še posebej ponudba tistih, ki izhajajo iz slovenske kmetijske pridelave. Ekološki izdelki so običajno dražji od konvencionalnih, posamezni izdelki pa so po ceni tudi primerljivi," je povedala Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije. Opozorila, je da je ekološke izdelke na policah trgovin smiselno postaviti med običajne izdelke.

Tamino Petelinšek/STA

Kot sta dejali Camille Perrin in Patrycja Gautier iz Evropske potrošniške organizacije, imajo mnogi težave zaradi pomanjkanja jasnih informacij o oznakah.

V luči spreminjanja zakonodaje na tem področju in večje transparentnosti pri komuniciranju pa sta poudarili, da je zdaj "skrajni čas, da odločevalci na ravni EU naslovijo zeleno zavajanje in vzpostavijo pregled nad tem, kako proizvajalci hrane komunicirajo prijaznost svojih izdelkov do okolja".