24. 4. 2022, 20:57

TUKAJ so začasne uradne statistike današnjih volitev!

Uredništvo/fotomontaža

Nekajkrat smo že slišali, da je šlo za visoko, morda celo rekordno udeležbo na volitvah. Kakšne pa so dejansko številke? O čem govorijo? Bo Golob sploh potreboval Levico za sestavo vlade? Če se po vzporednih volitvah večer pozna, potem nas čaka sveže jutro.

Državna volilna komisija je začela s preštevanjem vseh oddanih glasovnic. Trenutno je preštetih dobrih 80 odstotkov vseh vaših glasov. To so prvi delni rezultati. 

Po do zdaj preštetih glasovih je udeležba na današnjih državnozborskih volitvah 61,56 odstotna.

Uredništvo/fotomontaža

Od skupnega števila volivcev, torej 1.695.771 polnoletnih volivcev, ki bi lahko oddali svoj glas, se je volitev udeležilo 876.251 volivcev. Do zdaj je neveljavnih 7.588 glasovnic.

Razlika med Gibanjem Svoboda in SDSom se ves čas spreminja. Golobova Svoboda ima trenutno 33,73 odstotkov preštetih glasov, SDS pa 24,45 odstotkov.

Najvišja udeležba je bila v Laškem, kjer je volilo 62,95 %. Najnižja udeležba je bila v Mariboru, kjer je svoj glas obkrožilo 34,32 %. Enota z najvišjo udeležbo je Kranj, s 53% udeležbo, enota z najnižjo pa je Maribor, 47,60%.

Rezultati vzporednih volitev, ki jih je za Pop TV in nacionalno televizijo pripravljala Mediana, napovedujejo, da se leto 2018 in mučno sestavljanje koalicije tokrat ne bo ponovilo. Gibanju Svoboda se namreč nasmiha kar 41 poslanskih mest, skupaj s sedmimi poslanci SD pa imajo zagotovljeno več kot udobno večino. To pa tudi pomeni, da za oblikovanje vlade ne potrebujejo Levice, poročajo na 24ur.com.

Vlada je bila 2018 potrjena šele tri mesece po volitvah, zdržala pa je manj kot leto in pol. 

Leta 2018 je daleč največ podpore dobil SDS, a mu ni uspelo sestaviti koalicije. Mandatar za sestavo vlade je tako postal Marjan Šarec, njegov LMŠ se je namreč zavihtel na drugo mesto. Koalicijo so sestavljali še SD, DeSUS in SMC, medtem ko jim je Levica kot projektna partnerica zagotavljala potrebne glasove.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol