14. 12. 2023, 13:33 | Vir: STA

Presenetljivo? Slovensko mesto letos zabeležilo rekordno število nočitev

Profimedia

Tudi turističnih prihodov je bilo več kot kadarkoli doslej. 

Mariborski turizem je letos zabeležil rekordno število ustvarjenih prenočitev. V Mariboru je bilo od začetka januarja do konca novembra 509.249 prenočitev, kar je 26 odstotkov več kot v letu 2022 in prvič doslej več kot pol milijona, so sporočili s tamkajšnjega zavoda za turizem.

Veliko večino prenočitev, 91 odstotkov, so v tem obdobju ustvarili tuji gostje, največ Nemci, Hrvati, Srbi, Poljaki, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari. Tudi turističnih prihodov je bilo več kot kadarkoli doslej, in sicer 224.950, kar je za 22 odstotkov več kot v letu 2022. Povprečna doba bivanja od januarja do novembra je znašala 2,3 dni.

Profimedia

Z dobrimi rezultati in razvojem kakovostne turistične ponudbe je destinacija Maribor po navedbah zavoda za turizem svetilnik turizma v širši regiji, vključno z območjema Pohorja in Štajerske.

"Bilanca iztekajočega se turističnega leta sledi v začetku novega, a pomemben razlog za veselje in praznovanje že imamo na mizi: še pred prazničnim decembrom smo dosegli pol milijona prenočitev in četrt milijona turističnih prihodov," je izpostavil direktor zavoda Jure Struc.

"Čestitke in zahvala za odličen rezultat vsem turističnim deležnikom, še posebej ponudnikom nastanitvenih kapacitet, gostinskih storitev in turističnih doživetij, organizatorjem dogodkov, našim odličnim štajerskim vinarjem in lokalnim vodnikom ter izobraževalnim ustanovam. Vir nadaljnje motivacije in ambicij vsekakor predstavlja tudi 7,5 milijonska investicija javnega podjetja Marprom iz skupine Javnega holdinga Maribor na Mariborskem Pohorju in Arehu, ki bo pomembno prispevala k privlačni in celoletni outdoor ponudbi," je dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord