A. B. | 5. 12. 2022, 09:02

Učenci in učitelji v Laškem z množičnimi prebavnimi težavami: v tem tičijo razlogi

OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče/Profimedia/fotomontaža

Gre za virus, ki se prenaša ob tesnem stiku, pojavi se zaradi okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin.

Na Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško naj bi v zadnjih dneh imelo veliko učencev in učiteljev prebavne težave, poročajo na Mariborinfo. Zaradi tega je odpadlo več prireditev. V čem se skrivajo razlogi? 

Učitelji so pojasnili, da razsajajo viroze, a so se spraševali, ali je tovrstno množično zbolevanje posledica česa drugega. 

Množične prebavne težave 

Otroci so imeli prebavne težave, kot so bruhanje, driska in povišana telesna temperatura. "Pred dvema dnevoma smo bili obveščeni o dogodku v Kulturnem centru Laško, po katerem je večje število udeležencev iskalo zdravniško pomoč zaradi prebavnih težav. Epidemiološka služba NIJZ je začela epidemiološko preiskavo in obvestila lokalno enoto Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V glavnem so imeli v zadnjih treh dneh težave učenci matične OŠ Primoža Trubarja Laško in tudi podružničnih OŠ v občini Laško, nekaj zbolelih je bilo med otroki v vrtcih v podružničnih šolah. Prebavne težave je imelo nekaj učiteljev," so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kot poročajo na portalu. 

OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče

Razlogi tičijo v izbruhu noroviroze. Ta naj bi bila v tem času pogosta, predvsem v okoljih, kot so šole in vrtci, kjer se lahko okužba hitreje širi. Gre za nalezljivo črevesno bolezen, ki se prenaša ob tesnem stiku, pojavi se zaradi okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin. Glede spopadanja s simptomi so bili starši že obveščeni. "Večina obolelih je do danes že asimptomatska, epidemiološka služba je bila obveščena, da se stanje po poročanju lokalnega zdravstvenega doma umirja," poročajo na Mariborinfo in informacije povzemajo po Slovenskih novicah. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel