STA/M.P. | 7. 10. 2022, 07:00

Štajerska osnovna šola dobila novo podobo: preverite, ali sta bila dva milijona evrov dobro porabljena

Facebook/BKTV/Bobo/fotomontaža

Novo šolsko leto so štajerski učenci začeli z velikim nasmehom, saj so vstopili v popolnoma sveže prostore.

Osnovna šola Dušana Flisa v Hočah je pred obnovo v obstoječi obliki delovala že več kot 50 let. V vmesnem času pa ni bila deležna zadostnih finančnih vlaganj. Pestila jo je dotrajana infrastruktura, predvsem kuhinje in jedilnice. Zato so se na občini Hoče-Slivnica lani prijavili na razpis ministrstva za šolstvo, ki sofinancira investicije v izobraževalne ustanove, na katerem so bili uspešni.

V občini v zadnjih letih beležijo prirast prebivalstva, kar se pozna na povečanem vpisu v njihovo osnovno šolo.

Prenovljena učilnica hoške osnovne šole.

Prenovljena učilnica hoške osnovne šole.

Facebook/BK TV

Slovesna otvoritev 

Z gradbenimi deli so začeli lansko poletje, pri čemer so najprej uredili novo šolsko kuhinjo in jedilnico. V sklopu investicije so dogradili tudi štiri predmetne učilnice, toaletne prostore, dve garderobi s sanitarijami, kabineta, skladišče in shrambo. Urejena je bila tudi mansarda, ki bo služila za shranjevanje rekvizitov in arhivskega gradiva.

Tudi ničenergijska investicija

Ob tem so na hoški občini uspešno kandidirali tudi za nepovratne finančne spodbude Eko sklada za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih javnih stavb še za šolo Franca Lešnika-Vuka v Slivnici.

Za prvi projekt so tako prejeli skoraj 142.000, za drugega pa dobrih 120.000 evrov.

Definicija skoraj ničenergijske stavbe obsega določitev minimalnih zahtev glede največjih dovoljenih potreb za ogrevanje, hlajenje oz. klimatizacijo, pripravo tople vode in razsvetljavo v stavbi.