D. D. | 8. 9. 2023, 09:14

Resnica o učiteljskem poklicu: razkrivamo, koliko dni dopusta dejansko imajo učitelji

Profimedia

Čas je, da se začnemo zavedati, da je delo učiteljev delo z ljudmi.

Marsikdo učiteljem zavida, češ da so poleti kar dva meseca na dopustu. Pa je to res? Če je učiteljski poklic tako sanjski, zakaj govorimo o množičnem pomanjkanju učiteljev? Koliko dni dopusta pravzaprav imajo?

Število dni dopusta je določeno s kolektivno pogodbo, največ dopusta pa lahko pridobijo na račun delovne dobe, in sicer 25 dni za več kot 25 let delovne dobe. Dodatne dni (od pet do 10 dni) lahko dobijo v primeru, da delajo z učenci s posebnimi potrebami. Povprečno naj bi imeli zaposleni v izobraževanju 30 dni dopusta, kjer izobražujejo otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, pa približno 40 dni.

Delo učitelja je delo z ljudmi.

Delo učitelja je delo z ljudmi.

Profimedia

Razliko med dnevi počitnic in dnevi dopusta morajo nadomestiti

Dolgoletna učiteljica na Osnovni šoli Ketteja in Murna v Ljubljani, Jožica Frigelj, otroke poučuje že več kot 40 let, na ta račun pa ji pripada 36 dni dopusta. Čeprav bi se že lahko upokojila, še vedno poučuje, ker, kot pravi sama, je to poklic njenega življenja in v tem neizmerno uživa. Na očitke, da so učitelji na dopustu ves čas šolskih počitnic, odgovarja, da učiteljevo delo ni le pouk.

"Če sem malo sarkastična, bi pravzaprav ta dva meseca spremenila v tri, kajti potrebno je dodati tudi tedenske počitnice vsaka dva meseca. Ne moremo temu reči počitek, gre zgolj za popolno nepoznavanje specifike dela in idealiziranje časa počitnic v očeh nepoznavalcev," pravi Frigljeva in dodaja, da dopusta ne smemo enačiti s počitnicami.

Niti ravnatelj niti učitelj nimata toliko dopusta, kot je v enem letu šolskih počitnic. Razliko med dnevi dopusta in šolskimi počitnicami morajo zato učitelji nadomestiti. "Novo šolsko leto učitelj s polno delovno obveznostjo začne približno s 160 do 200 urami minusa. Kar pomeni, da mora učitelj v času 10 mesecev, ko traja pouk, oddelati 11 mesecev. To se zgodi z nadomeščanjem, s spremstvi, tekmovanji, prireditvami, samoizobraževanjem in s spremljanjem strokovne literature," še pojasnjuje učiteljica.

Marsikdo ne bi zdržal niti dveh dni

Poletne počitnice se v Sloveniji začnejo 26. junija in končajo 31. avgusta. Veliko učiteljev pa je do sredine julija še na delovnem mestu, vrnejo pa se tudi dva tedna pred začetkom pouka, torej s 1. septembrom. Marsikdo se vpraša, kaj počnejo učitelji v šoli, ko ni več pouka. "Z začetkom šolskih počitnic se začne drugi del učiteljskih obveznosti, urejanje dokumentacije, pisanje poročil, statistika, ustvarjanje letnih priprav za pouk na novo šolsko leto, načrtovanje dni dejavnosti, tudi samoizobraževanje ter spremljanje na področju novosti, tako stroke kakor tudi zakonodaje in predpisov. Ni ravno počitniško, kajne," je povedala Frigljeva in dodala, da je Prešeren s svojim znanim verzom 'le čevlje sodi naj kopitar' imel še kako prav.

Gregor Pečan, predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev.

Gregor Pečan, predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev.

Bobo

Pritrjuje pa ji tudi Gregor Pečan, predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, ki pravi, da je žalostno, da je miselnost še vedno taka. "Tiste spletne gromovnike, ki vpijejo, da so učitelji kar naprej na počitnicah, naj pridejo za en teden delat v šolo. Imamo zagotovo delovno mesto, da bodo lahko poskusili, kaj to pomeni in kako to izgleda. Marsikdo ne bi zdržal niti dveh dni," je povedal Pečan. Po njegovem mnenju je že čas, da se začnemo zavedati, da je delo učitelja delo z ljudmi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol