N. V. | 17. 11. 2022, 11:52

Udarec za mlade v Mariboru: priljubljen klub zapira vrata, v mestu niso več zaželeni

Instagram/Wetrinsky

V priljubljenem klubu so se sklepala prijateljstva, razvijale romance in rojevale ideje. Zdaj je vsega konec.

Mariborski klub Wetrinsky zapira svoja vrata, so lastniki sporočili na Facebooku in ob tem pojasnili, zakaj so se odločili za ta korak, ki je prizadel mnoge mlade v Mariboru.

Namreč klub Wetrinsky si je od leta 2020, ko so začeli izvajati program, prizadeval kreirati kakovostne alternativne vsebine, katerih ciljno občinstvo so bili predvsem mladi. Poleg glasbenih dogodkov so pogosto gostili okrogle mize z različnimi družbeno perečimi temami. Njihovi dogodki pa so vedno bili množično obiskani. Prav gneča mladih, ki so se zgrinjali v prostore Vetrinjskega dvora, pa je bila trn v peti mnogim sosedom kluba.

Zakaj klub zapirajo?

Razlogov za to, da zapirajo klub, je več. Glavni pa je zagotovo to, da so naleteli na več pritožb sosedov kluba.

V preteklih dneh je klub prvič v času njihovega delovanja celo obiskala policija zaradi prijave kršitve reda in miru prebivalca, ki živi v okolici. "Poleg nas so bili tudi policisti začudeni in prepričani, da je prijava povsem neupravičena, zato ni bila v tem primeru izrečena nobena globa, niti opozorilo," pojasnjujejo. 

Kljub temu pa ne želijo delovati v prostorih, kjer niso zaželeni: "Ker ne želimo povzročati problemov in delovati v prostorih, kjer nismo zaželeni, smo pogodbo odpovedali."

Neutemeljene pritožbe?

Zavedajo se, da je imel upravitelj z njimi več problemov kot z drugimi uporabniki stavbe, so zapisali. Prav tako priznavajo, da so množično obiskani dogodki za uporabnike stavbe mnogokrat moteči: "Na to smo vedno skušali biti pozorni, a se zavedamo, da je to včasih premalo."

Kljub temu pa jih je odnos, ki so ga bili deležni, prizadel: "Pri nas ni bil nikoli nihče fizično poškodovan. Upamo si trditi, da so se naši gostje vedno počutili varno in sprejeto. Nikogar nismo diskriminirali. Čeprav nas je bilo veliko, je bil nivo komunikacije, medsebojnega spoštovanja in kulture druženja na zelo visoki ravni. Pri nas so se sklepala prijateljstva, razvijale romance in rojevale ideje. Seveda se je tu in tam zgodil kakšen manjši incident, vendar si upamo trditi, da mnogo redkeje kot v drugih lokalih in klubih na ravni države in širše. Skrb za zagotavljanje kulturnega vzdušja, občutkov varnosti in sprejetosti so bila vedno naša glavna prioriteta."

Žalosti jih, da v "centru mesta Maribor posameznik, ki želi mir, vedno nadvlada množico željnih druženja, kljub temu, da rešitev njegovi nespečnosti predstavlja produkt, ki je cenejši od skodelice kave – ušesni čepki".

Vse, kar so želeli, je mesto, ki živi, so zapisali: "Mesto, ki mladim ponuja varno družabno okolje, različne možnosti kulturnega udejstvovanja in družabnega razvoja – tudi in predvsem skozi druženje ter zabavo." 

Obljubljajo, da si bodo še naprej prizadevali k vzpostavitvi skupnosti, a to bodo zdaj počeli na drugačen način, zgodbo kluba Wetrinsky pa žalostno zaključujejo.