25. 1. 2023, 20:17 | Vir: STA

UKC Ljubljana ima novega direktorja: razkril je svoje prioritete

Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Izzivov je veliko, jim bo kos? Preberite, kakšni so njegovi načrti.

Zdravnik Marko Jug, ki mu je svet UKC Ljubljana namenil štiriletni mandat generalnega direktorja, pri delu pričakuje veliko izzivov, a ocenjuje, da jih znajo obvladovati. Pri tem v ospredje postavlja zaposlene. "Klinični center niso zidovi, klinični center smo ljudje. Takšni, kakršni bomo ljudje, takšen bo tudi naš klinični center," je dejal.

Ko je septembra začasno prevzel funkcijo generalnega direktorja, jo je Jug sprejel kot odgovornost in izziv. "Zdaj, ko sem nekaj časa tukaj, vidim, da je to predvsem odgovornost. Odgovornost do institucije, ki mi je dovolila, da sem zrasel kot človek in tudi profesionalno, predvsem pa tudi odgovornost do zdravstvenega sistema, ki ga vsi skupaj sooblikujemo," je dejal v izjavi za medije ob robu seje sveta zavoda.

Časi v zdravstvu so po njegovi oceni na "neki kritični točki". Meni, da moramo vsi stopiti korak nazaj in poskušati kar največ prispevati k temu, da naše zdravstvo naredimo čim bolj dostopno in ohranimo vrhunskost, ki jo imamo.

Borut Živulovič/Bobo

Ravno ljubljanski UKC je po njegovih besedah usmerjen v vrhunskost, hkrati pa oskrbuje tako urgentne kot vse ostale potrebe pri bolnikih, predvsem v osrednjeslovenski regiji.

Razkril njegove prioritete

Izzivov je po njegovih besedah veliko, vendar jih kljub temu znajo obvladovati. Verjame, da bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in drugimi deležniki v zdravstvu, predvsem pa z ljudmi, ki ustvarjajo klinični center, uspeli zapeljati novo pot.

Med svojimi prioritetami je Jug izpostavil nadaljevanje prenove kliničnega centra in reševanje težav na urgenci.

Kompetenten direktor

Svet zavoda je razgovore s tremi kandidati za generalnega direktorja opravil v začetku tedna, prav tako je pregledal njihove programe dela in ocenil, da je program dozdajšnjega vršilca dolžnosti direktorja Juga najprimernejši, je ob robu seje sveta zavoda povedala njegova predsednica Irma Gubanec.

Ob tem je poudarila, da je sveta zavod že septembra, ko je Juga imenoval za v. d. generalnega direktorja, prepoznal njegove kompetence in vrednote, ki jih zagovarja. "Bolnika postavlja na prvo mesto, živi in zagovarja vrednote javnega zdravstva," je dejala. Prav tako dobro pozna sistem UKC Ljubljana, dobro postavlja zaposlene in je tudi izjemen sogovornik z ostalimi deležniki v zdravstvenem sistemu.

Zaposleni si ob tem želijo predvsem stalno vodstvo in kontinuiteto vodenja. Upajo, da so z imenovanjem Juga to končno dobili, je v izjavi za medije izpostavil eden od predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda Martin Čeh. "Želimo si tudi napredka. V doktorju Jugu vidimo izrednega strokovnjaka, izrednega človeka z integriteto. Verjamemo vanj in mu zaupamo, da bo vodil klinični center novim zmagam naproti," je dejal.

Soglasje k imenovanju Juga na čelo največje slovenske bolnišnice mora sicer dati še vlada.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord