Uredništvo | 19. 7. 2023, 10:33

Šokantno: v največji slovenski bolnišnici brez klime ali z dotrajanimi klimatskimi napravami

Bobo

Na sedem sob trije ventilatorji, zimske spalne srajce, ponekod klimatski sistemi, stari 40 let ... to je realnost ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

Po poročanju Siola imajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana hude težave s hlajenjem. To namreč ni urejeno v kar 60 odstotkih objektov, klimatski sistemi pa so stari več kot 40 let.

Debata o tem se je v preteklih dneh sprožila na Twitterju, kjer je ena od uporabnic delila izkušnje iz ljubljanske porodnišnice. "Ženske na oddelkih se prhajo trikrat na dan z mrzlo vodo, spalne srajce so prav tako debele in ne dihajo. To ne more biti normalno," je zapisala, njenim pritožbam pa so se hitro pridružile še druge uporabnice.

"E oddelek je brez klime, me smo imele tudi ventilator, ki ga je prinesel moj mož, ker so bili za šest ali sedem sob na voljo samo trije ventilatorji. Ne preostane ti drugega, kot da zjutraj vse preluftaš, potem pa spustiš rolete, ponoči pa vse odpreš, tudi vrata," se bere eden od zapisov.

Kot piše Siol, pacientke v stavbi porodnišnice niso edine, ki sredi poletja trpijo zaradi vročine. Celoten UKC Ljubljana naj bi imel težave s hlajenjem, ki je urejeno v le 40 odstotkih objektov - v novejših zgradbah -, klimatski sistemi pa so ponekod stari več kot 40 let. 

Stari objekti slabo izolirani in z zastarelo inštalacijo

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so za Siol sporočili, da so stari objekti slabo izolirani in imajo zastarelo inštalacijo, ki ne dopušča priklopov električnih naprav. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev so tako stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. To jim je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike. Starejši prezračevalni sistemi imajo omejeno možnost regulacije in ne zmorejo povsem zadostiti potrebam ob zelo visokih zunanjih temperaturah.

Vprašanje klimatizacije tako rešujejo postopoma, s prenovo prostorov - nova urgenca se je odprla leta 2017, istega leta, ko so izvedli tudi adaptacijo oddelka za perinatologijo na ginekološki kliniki. Na objektu nove ginekološke klinike so maja 2016 zamenjali enega od dveh starih hladilnih agregatov.

Dejali so, da se zavedajo, da bo v prihodnosti treba urediti več kot 40 let stare klimatske sisteme. Zato v letu 2023 načrtujejo nove naložbe v sanacijo in dograditev hlajenja ter prezračevanja na več objektih, med dolgoročne ukrepe in naložbe za vzpostavitev sistema hlajenja in prezračevanja pa spada izvedba celovite energetske sanacije petih objektov, vredna več kot štiri milijone evrov.

To so glavna stavba, nova porodnišnica, Bolnišnica Petra Držaja, negovalna bolnišnica in stara travma. Z izvedbo celotne energetske sanacije objektov si obetajo bistveno izboljšanje bivalnih pogojev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol