K. Ž. | 24. 4. 2024, 18:00

Zaradi zdravniške napake ostal brez testisa, zdaj od UKC Ljubljana zahteva vrtoglavo odškodnino

Žiga Živulović Jr./Bobo

Na UKC Ljubljana so moškemu pred 11 leti odstranili testis, saj so menili, da je tumor na njem rakav. Kasneje se je izkazalo, da so zdravniki podali napačno oceno. Zaradi hude škode moški od UKC Ljubljana terja odškodnino v višini 450 tisoč evrov.

Pred 11 leti so zdaj 34-letnemu moškemu v UKC Ljubljana odstranili testis. Kot se je izkazalo, je bil poseg popolnoma nepotreben, saj so zdravniki napačno ocenili, da je tumor na njem rakav. Zdaj, 11 let po usodnem posegu, pa 34-letnik od UKC Ljubljana terja skoraj pol milijona evrov odškodnine.

Kot je dejal, meni, da so z operacijo iz njega naredili "invalida", saj mora do konca življenja prejemati hormonsko terapijo. Zaradi duševnih in fizičnih bolečin ter zaradi prestanega strahu od UKC Ljubljana terja 450 tisoč evrov odškodnine, poroča Dnevnik.

Od vložitve tožbe so minila že tri leta in pol, okrožna sodnica Ksenija Zelhofer Orehek pa je z vmesno sodbo odločila, da je ta utemeljena. Sodišče je namreč mnenja, da UKC Ljubljana tožniku ni ustrezno predstavil vseh možnosti operativnega posega. Prav tako tožnik in njegova partnerica nista prejela ustrezno razlago diagnoze, ki bi jo razumela. Odločitev za poseg torej ni bila opravljena na podlagi informirane in svobodne privolitve.

Bobo

Sodišče je prav tako ocenilo, da je na izbiro posega vplivala tudi pomanjkljiva komunikacija med specializantom, ki je tožnika operiral, in mentorjem, ki bi moral specializanta opozoriti na možnost izvsedbe zmrzlega reza, kjer bi tožniku odstranili le del testisa.

Na UKC Ljubljana medtem trdijo, da so delali v dobro pacienta.

Zaradi strahu pred širjenjem raka odstranil še drugi testis

Moškemu so testis odstranili, ker je imel na njem tumor, ampak je bil ta benigen in ne rakav. Zaradi strahu pred širjenjem raka se je moški odločil za preventivno odstranitev drugega testisa, tako pa je ostal brez edinega delujočega testisa.

Zdaj 34-letnik je julija 2014 obiskal zdravnika zaradi bolečin v predelu desnega testisa, na kasnejšem pregledu pri urologu pa se je izkazalo, da je imel moški zatrdlino, ki naj bi bila rakasta. Na urološkem konziliju na Onkološkem inštitutu so mu nato odstranili tumor, kemoterapija pa ni bila potrebna, saj je bil tumor v stadiju ena. Test je po operaciji pokazal, da gre za nenevarno tvorbo.

Bor Slana/Bobo

Ker se je moški bal da bi se mu rak vrnil, se je odločil tudi za preventivno odstranitev levega zakrnelega moda. Kirurg in onkolog sta mu namreč dejala, da je imel epidermoidno cisto, vendar moški ni vedel, kaj je to.

Kot je zdaj dejala sodnica Orehek, je moški za nastalo škodo izvedel šele oktobra 2019, do takrat pa je bil mnenja, da je imel malignega raka. Sodišče je tudi ugotovilo, da ima moški zaradi operacije zmanjšano hormonsko in reproduktivno funkcijo.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu