R. K. | 24. 8. 2023, 08:54

Pitna voda v UKC Maribor neustrezna: zaradi prisotnosti bakterij v bolnišnici sprejeli posebne ukrepe

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Analiza je pokazala, da večina odvzetih vzorcev ni v skladu z uredbo, ki ureja ustreznost pitne vode.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so se pojavile težave s pitno vodo. Analiza vzorcev vode, ki so jih 17. avgusta odvzeli na 14 odvzemnih mestih znotraj ustanove, je namreč pokazala, da je kar 85 odstotkov vzorcev neskladnih z Uredbo o pitni vodi, saj so v njej prisotne koliformne bakterije.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Odločili so se za preventivni ukrep

Zaposleni v UKC so zato dobili navodila, naj do preklica dvakrat dnevno v vseh enotah izpirajo vodovodno omrežje na način, da točijo pitno vodo 15 minut, poroča Lokalec.

V mariborski bolnišnici so za navedeni medij potrdili, da so ob rednem nadzoru pitne vode v internem vodovodnem omrežju res dokazali prisotnost koliformnih bakterij, vendar te same po sebi ne pomenijo neposredne nevarnosti za zdravo populacijo, lahko pa predstavljajo tveganje za ljudi, ki so bolj občutljivi, kar je razlog, da so se v bolnišnici odločili za preventivni ukrep in vodo označili kot neustrezno za pitje.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Zaposlenim in pacientom ustekleničena voda

V enoti za obvladovanje bolnišničnih okužb so pojasnili: "V internem vodovodnem omrežju sicer nismo našli vzrokov za pojav koliformnih bakterij v pitni vodi. Povezali smo se z Mariborskim vodovodom, ki nas je obvestil, da bodo od 23. 8. do 6. 9. 2023 izvajali sistemsko dezinfekcijo na vseh  območjih, ki jih s pitno vodo oskrbuje Mariborski vodovod. Tako bomo kontrolno vzorčenje izvedli v pričetku naslednjega tedna," navaja Lokalec.

Dodali so, da je Voda v UKC Maribor sicer primerna za osebno higieno in zaključili, da bodo za čas neskladnosti pitne vode zaposlenim in pacientom zagotavljali nadomeščanje tekočine v obliki ustekleničene pitne vode.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord