N. V. | 16. 5. 2023, 20:00

Ukradli so ji registrsko tablico, posledično je ostala tudi brez vinjete: DARS ji je obrnil hrbet (denarja za vinjeto ji nočejo povrniti)

Profimedia

"Čeprav imam zapisnik iz policije – potrdilo, da so mi tablice odtujili – in račun od kupljene vinjete, mi to prav nič ne koristi, so mi dejali na DARS," nas je obvestila bralka, mi pa smo preverili dejstva.

Na uredništvo spletnega medija Metropolitan.si se je obrnila bralka, ki je opisala, da je razočarana nad Družbo za avtoceste Republike Slovenije (DARS). Bila je oškodovana zaradi odtujitve registrskih tablic z avtomobila, na DARS pa so ji dejali, da ji ne bodo povrnili stroškov za nakup letne vinjete, niti ni mogla vinjete prenesti na novo registrsko tablico.

Odtujili so ji registrske tablice

Pred nekaj dnevi so naši bralki na parkirišču pred blokom v Ljubljani ukradli registrske tablice, opisuje. Podala je prijavo na policijo: "Policist mi je povedal, da lahko obdržim isto registrsko številko, a mi je svetoval, naj jo raje zamenjam, da na mejnih prehodih ne bom imela težav, saj bo ta številka v sistemu zabeležena kot ukradena."

Jaka Vinsek/Bobo

Niti policist niti prodajalec na tehničnih pregledih, kjer je kupila nove tablice, je nista opozorila, da se s spremembo tablic izniči vinjeta, ki je bila kupljena na registrsko tablico, ki so jo ukradli. Namreč elektronska vinjeta je skladno z določbami zakona o cestninjenju, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije, od leta 2021 vezana na registrsko označbo in državo registracije vozila. 

To se je po nekaj dneh – in tudi po vožnji na avtocesti, prizna – bralka spomnila sama. Kontaktirala je DARS in poskušala rešiti situacijo, ki ji je morebiti že nakopala kazen.

Nove tablice, nova vinjeta

Na DARS so naši bralki pojasnili, da če ima nove tablice, potrebuje tudi novo vinjeto: "Povedala sem jim, da imam zapisnik iz policije – potrdilo, da so mi tablice odtujili, in račun od kupljene vinjete. Dejali so, da mi to prav nič ne koristi. Ne morejo mi povrniti stroškov za nakup letne vinjete, niti ne morem vinjete prenesti na novo registrsko tablico."

Srdjan Zivulovic/Bobo

"Bila sem oškodovana zaradi kraje, nič kriva, nič dolžna, zdaj pa me bremenijo številni (nepotrebni) stroški. Sprašujem se, v kakšni državi živimo ..." je razočarano dodala.

DARS ima drugačne odgovore za novinarje

Z vprašanji o pereči temi smo se obrnili tudi na DARS. Njihov odgovor se je precej razlikoval od tistega, ki ga je dobila naša bralka.

"Informacija, da ni možna povrnitev stroškov nakupa e-vinjete, ki je bila vezana na ukradeno registrsko številko, ne drži," pojasnili so nam, da lahko v tem primeru uporabnik zahteva povračilo preostale vrednosti e-vinjete. To je natančno opisano na njihovi spletni strani.

Torej, drži, da je za novo tablico treba kupiti novo e-vinjeto. Medtem ko za e-vinjeto, vezano na staro tablico, lahko vložimo vlogo za vračilo sorazmernega dela.

Vlogi moramo priložiti račun oziroma kopijo računa za nakup e-vinjete, za katero uveljavljamo vračilo sorazmernega dela vrednosti. Podatek, da je bila za vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana elektronska vinjeta, pred potekom veljavnosti e-vinjete izdana nova tablica z drugačno označbo, pa v postopku reševanja zahtevka pridobi DARS.

Profimedia

Povrnejo stroške od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka veljavnosti e-vinjete. Zahtevek za vračilo sorazmernega dela vrednosti letne e-vinjete (ali polletne za motorna kolesa) je treba vložiti najkasneje v 30 dneh od datuma nastanka razloga za vračilo sorazmernega dela vrednosti. Zahtevek mora obvezno vložiti lastnik vozila.

Ni povsem jasno, zakaj so na DARS naši bralki podali drugačen odgovor na isto vprašanje. Morda zaposleni, ki se je javil bralki na telefon, ni vedel, da je možna povrnitev stroškov nakupa e-vinjete. Morda pa je odgovor odvisen od tega, ali vprašanje postavi "navaden" državljan ali novinar.

Vračilo stroškov nakupa e-vinjete

Vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete je možno le za letne oziroma polletne (te veljajo za motorna kolesa) e-vinjete. Če se vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana letna ali polletna e-vinjeta, odjavi iz evidence registriranih vozil pred potekom njene veljavnosti, lahko lastnik ali imetnik vozila zahteva od upravljavca cestninskih cest vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vijete za čas od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka njene veljavnosti.

Enako velja, če je za vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana e-vinjeta, pred potekom njene veljavnosti pristojni organ izdal novo registrsko tablico z drugačno označbo (na primer, zaradi kraje ali izgube registrske tablice), in sicer za čas od dneva izdaje nove registrske tablice do dneva izteka veljavnosti e-vinjete.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Za vozila, registrirana v Sloveniji, bo upravljavec cestninskih cest, DARS, po uradni dolžnosti pridobil potrebne podatke neposredno z vpogledom v evidenco registriranih vozil. Če je bilo vozilo registrirano v tujini, mora vložnik zahtevka za vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete vlogi priložiti tudi potrdilo pristojnega organa v tej državi, da je vozilo odjavljeno iz evidence registriranih motornih vozil – ter overjen prevod tega dokazila v slovenski jezik.

Če se lastništvo vozila skupaj z registrsko tablico vozila, na katero je vezana letna ali polletna e-vinjeta, prenese na novega lastnika ali imetnika vozila, prejšnji lastnik ali imetnik vozila ne more uveljavljati pravice do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete. Prav tako lastnik ali imetnik vozila ni upravičen do vračila sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne e-vinjete, če je e-vinjeta vezana na začasno – poskusno registrsko tablico vozila.

Se lahko tat registrskih tablic vozi zastonj?

Tat registrskih tablic se lahko torej vozi zastonj samo toliko časa, dokler prvotni lastnik teh tablic ne odjavi, prijavi kot ukradene in zahteva povračila vrednosti za e-vinjeto, ki je bila vezana na ukradene registrske tablice. Ko to informacijo dobijo, se taka e-vinjeta v sistemu prekliče in je uporabnik vozila z ukradenimi tablicami od tistega trenutka naprej kršitelj. Če ga ustavijo cestninski nadzorniki, obvestijo tudi policijo glede uporabe ukradenih tablic. 

Kaj si Slovenci mislimo o e-vinjetah?

Dejstvo je, da do takšne situacije s starimi (fizičnimi) vinjetami ne bi prišlo. A elektronske vinjete imajo številne druge prednosti.

Ankete o zadovoljstvu kažejo, da so uporabniki slovenskih avtocest in hitrih cest so zelo zadovoljni s sistemom e-vinjete. Zadnja anketa je pokazala, da je kar 79 odstotkov anketirancev zadovoljnih z naborom plačil za e-vinjeto, 85 odstotkov pa je zadovoljnih z dostopnostjo in razumljivostjo informacij o e-vinjetah, tujcev je takih kar 91 odstotkov.

Borut Živulovič/Bobo

Prednosti e-vinjete so v tem, da je ni treba lepiti, da jo je možno kupiti po spletu, da letna e-vinjeta velja eno leto od nakupa oziroma začetka njene veljavnosti (prej je bila vezana na koledarsko leto), e-vinjeto je možno kupiti do 30 dni pred začetkom njene veljavnosti, ob odjavi vozila iz prometa je mogoče pridobiti tudi povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in sicer v primeru, da morebitni novi lastnik vozila tega ne bo registriral z isto registrsko številko), za družbo DARS sta odpadla tisk in fizična distribucija ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol