A. B. | 18. 4. 2022, 16:02

Ukrajinski otroci se pri nas učijo tudi slovensko

Slika je simbolična

Profimedia

V Sloveniji je po zdaj znanih podatkih prijavljenih približno 4700 ukrajinskih beguncev. Nekaj izmed njih je pridobilo tudi status učenca z zaščito. Kako so jih sprejeli na naših šolah? 

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je v pouk na slovenskih osnovnih šolah vključenih 578 otrok iz Ukrajine, ki imajo status učenca z zaščito, navajajo na MMC. To predstavlja slab odstotek osnovnošolske populacije pri nas. 

Kje vse so jih sprejeli? 

V nastanitvenem centru v Logatcu je 70 šoloobveznih otrok, ki so jih sprejeli na štirih šolah v Logatcu, Rovtah in Horjulu. Za MMC je  ravnateljica Osnovne šole osmih talcev Logatec Karmen Cunder pojasnila, da polovico dopoldneva namenjajo učenju slovenščine, v drugi polovici pa se vključujejo v redni pouk po oddelkih.

"Po 12. uri imajo kosilo in nekaj časa za domače naloge za slovenščino. Potem gredo vsi otroci skupaj z enim avtobusom v nastanitveni center."

Večjih težav ni, pri otrocih zaznavajo le nekaj raztresenosti in nemira pri vnovičnem navajanju na šolski red. "To je pač nekaj, kar smo pričakovali in nam tudi ne dela nekih hudih težav ali travm, da bi delali paniko zaradi tega. Vemo, da se bodo navadili," je pojasnila ravnateljica. 

Kabinet predsednika vlade

Predstavnik ministra Boris Zupančič je dodal, da tako kot učenci s statusom tujca, tudi ukrajinski otroci ne bodo ocenjeni, njihova skupna izkušnja pa je do zdaj pozitivna: "Predvsem je pomembno to, da vsi navajajo, da so bili prav v vseh okoljih ti otroci zelo dobro sprejeti."

Preobremenjeni so učitelji slovenščine 

Priznava pa, da so zdaj bolj obremenjeni predvsem učitelji slovenščine. "Mi pa tem šolam pomagamo z dodatno razporeditvijo učnih ur za pouk slovenščine."

V Logatcu jim je pomagal tudi Center za slovenščino ljubljanske Filozofske fakultete, na Debelem rtiču pa študenti Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, navajajo na MMC. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord