A. B. | 18. 9. 2022, 14:38

Umetnostna galerija na državljane naslovila prav poseben naziv, vaše umetniško delo je lahko del razstave!

Facebook/Umetnostna galerija Maribor

S svojih prostorih si želijo obuditi ljubezen do enega izmed slovenskih mest. Morda imate tudi vi doma to, kar iščejo. 

Umetnostna galerija Maribor (UGM) naslednji mesec pripravlja prav posebno razstavo, s katero želijo obuditi duh mesta Maribor. Zbrati si namreč želijo čim več motivov iz mesta, ki bi obeležili in celostno povezali razstavo.

Pozivajo, da ste lahko del nje tudi vi. Kaj pravzaprav iščejo?

Razstava posvečena drugemu največjemu mestu v Sloveniji 

Iz galerije so sporočili, da iščejo in zbirajo predvsem slike in risbe z raznovrstnimi motivi Maribora, pri čemer vzpodbujajo tudi k priložitvi kratkih zgodb o tem, kaj vam umetnina kot lastniku ali ustvarjalcu pomeni. V kolikor delo ni vaše jih zanima tudi, kako je umetnina prišla v družinsko last in ali se za njo skriva kakšna posebna zgodba. 

"Številni Mariborčani pripadnost svojemu mestu izkazujejo tako, da domače prostore opremljajo z umetniškimi deli, ki upodabljajo Maribor – predeli mesta, ulice, hiše, dogajanje. Delite jih z nami in drugimi Mariborčani," so pozvali. 

Po prejetju vseh del in gradiva bodo najbolj zanimive motive in opise predvajali v videu ob razstavi. "Najbolj nas zanimajo dela akademskih slikarjev in slikark oziroma uveljavljenih avtorjev in avtoric. Iščemo predvsem slike in risbe, manj pa grafike in fotografije, torej umetnine, ki so lahko reproducirane v večjem številu," pojasnjujejo v galeriji.

Namen razstave z velikim posvetilom Mariboru 

Z razstavo mariborskih motivov se v UGM pridružujejo praznovanju dne, ko je bil Maribor 20. oktobra 1164 prvič omenjen v pisni listini. "Želimo se spoznati z likovnim pogledom na naše mesto in zbrati kar največ informacij o mariborskih motivih iz domačih zbirk," so ob tem zapisali na svoji uradni spletni strani. 

Fotografije umetnin in informacije sprejemajo do 29. septembra 2022 na elektronskem naslovu info@ugm.si. Prosijo, da ob tem pripišete vse podatke, ki jih imate o delih, in svoje kontaktne podatke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.