24. 1. 2023, 20:49 | Vir: STA

Slovenska politika ovita v črno: umrl je nekdanji obrambni minister

Profimedia

Ta položaj je zasedal še v vladi Janeza Drnovška.

Po daljši bolezni je umrl nekdanji obrambni minister Alojzij Krapež. Star je bil 64 let. Na ministrstvu za obrambo so že potrdili, da so bili o tem obveščeni.

Krapež se je rodil leta 1958 na Otlici. Po zaključeni srednji šoli je diplomiral na Fakulteti za strojništvo, kasneje pa je opravil še magisterij iz menedžmenta. Obrambni minister je postal marca 1997 v vladi Janeza Drnovška, in sicer iz kvote Demokratske stranke Slovenije (DS), ki jo je takrat vodil Tone Peršak. Krapež je na položaju nasledil Tita Turnška, ki je odstopil zaradi afere Zavrč z vohunskim kombijem, ki so ga zasegli Hrvati.

Leta 1998 je tudi Krapež odstopil, potem ko so v javnost prišle informacije, da naj bi si nezakonito dodelil vojaško stanovanje. Na ljubljanskem sodišču so mu kasneje sodili, vendar je primer na koncu zastaral. Tako obtoženi, nekdanji obrambni minister Krapež, in štirje uslužbenci ministrstva niso stopili skozi vrata sodne dvorane.

Leta 2000 je bil Krapež kandidat DS na parlamentarnih volitvah, leta 2004 pa na volitvah v Evropski parlament. Leta 2008 je bil kandidat Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec