Uredništvo | 30. 11. 2023, 16:00

Predsednica države Nataša Pirc Musar žaluje: "Bila mi je navdih kot materi in kot ženski ..."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Preživela je vse tegobe druge svetovne vojne in pri sedemdesetih splezala na Triglav! Zdaj se je za vedno poslovila ...

V 104. letu starosti je umrla Marija Frlan iz Rakeka pri Cerknici, ki je na lastni koži doživela vse grozote druge svetovne vojne. Življenje leta 1920 rojene Frlanove je bilo zaznamovano tudi s tragedijo. Leto dni po poroki je svojega moža še zadnjič videla na tovornjaku, s katerim so ga odpeljali v smrt ... Tudi sama je končala v ujetništvu, in sicer v zloglasnem ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück

"Moža so ustrelili kot talca, mene pa poslali v žensko taborišče Ravensbrück. Takrat sem bila nihče, ponižali so nas do konca. Ukazali so nam, da se do golega slečemo. Ker sem imela uši, so me ostrigli na balin. Pa še skoraj svežo trajno sem imela! A bila sem mlada, zdrava in utrjena, zato sem lahko tam prisilno delala, prevažala polne samokolnice zemlje in tudi preživela," je leta 2020, ko je praznovala 100. rojstni dan, povedala za Dnevnik.

Toda vojne tegobe ji niso prišle do živega. Mnogo kasneje je pri sedemdesetih splezala na Triglav, ko ji je bilo 81 let, je šla s tovornjakom po Evropi. Zdaj se je Marija Frlan za vedno poslovila, njena smrt pa je prizadela tudi predsednico države Natašo Pirc Musar.

"Gospa Marija Frlan mi je bila navdih kot materi in kot ženski. V koncentracijskem taborišču Ravensbrück je preživela največje grozote druge svetovne vojne, vendar je kljub nepojmljivo težki življenjski izkušnji med ljudmi vselej širila ljubeznivost in sočutje," je predsednica zapisala na Facebooku in dodala: "Zgodovine ne moremo spremeniti, a se je moramo spominjati in iz nje učiti. Zločine proti človečnosti moramo obžalovati in jih obsojati iz dneva v dan, da se nikdar ne bi spozabili in bi se zgodovina znova ponovila. 'Nikoli več vojne,' nas je pozivala gospa Frlan. Vsem žalujočim izrekam iskreno sožalje!"

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol