R.S. | 22. 12. 2023, 10:25

Univerza v Ljubljani izobesila črno zastavo: "Slovenski študentje v Pragi so v šoku"

Facebook/Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana/Profimedia/fotomontaža

Na Karlovi univerzi, kjer se je zgodil strelski napad, je študiralo tudi nekaj slovenskih študentov.

Na Karlovi univerzi v Pragi je 24-letnik ubil 14 ljudi, nato pa storil samomor. Tragedija je pretresla svet. Številni so že v četrtek zvečer na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože. Izraze sožalje je med drugimi izrekla tudi Univerza v Ljubljani (UL). "Na Univerzi v Ljubljani z grozo spremljamo novice z naše partnerske in prijateljske Karlove univerze v Pragi in ob tem izrekamo globoko sožalje vsem prizadetim," so zapisali predstavniki ljubljanske univerze na družbenih omrežjih. 

Vsi študentje UL so na varnem

Na Karlovi univerzi je študiralo tudi nekaj slovenskih študentov, ki so na srečo na varnem"Na Karlovi Univerzi v Pragi je trenutno na izmenjavi 23 študentk in študentov UL, skupno pa je v Pragi 42 študentov UL. S študenti smo stopili v stik nemudoma po tragičnem dogodku včeraj popoldne in po naših informacijah so vsi študentje UL na varnem, so pa v šoku. Študentom smo ponudili tudi pomoč. Trenutno se ni javil še nihče, ki bi pomoč potreboval. Na Univerzi v Ljubljani obsojamo vsakršno nasilje in smo popolnoma zgroženi ob tem nedoumljivem dejanju nasilja v Pragi."

Izobesili črno zastavo

Slovenska univerza ima s češko univerzo posebno tesne stike, zato jih je tragedija še dodatno prizadela. Iz solidarnosti do žrtev napada so na Kongresnem trgu zjutraj izobesili črno zastavo. 

"Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je že včeraj poslal sožalno sporočilo rektorici Karlove univerze prof. dr. Mileni Králíčkovi. Z vodstvom univerze smo v tesnem stiku, vendar nimamo dodatnih informacij o stanju na univerzi. Karlova univerza je ena od tistih univerz, s katerimi ima UL posebno tesne stike, vežejo nas tudi osebna prijateljstva, zato nas je ta tragedija še dodatno prizadela. Na UL bomo še naprej spodbujali in se zavzemali za kulturo nenasilja, vključevalnost in družbeno odgovornost, s katerimi se lahko in se moramo boriti proti takšnim nerazumnim dejanjem," so še dodali. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord