STA | 12. 4. 2022, 08:39

Upokojenci bodo veseli ob pogledu na svoje osebne račune

STA
Upokojenci bodo veseli ob pogledu na svoje osebne račune (foto: STA)

Upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil, ki so decembra lani prejemali do največ 1000 evrov pokojnine oz. nadomestila, bo zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje izplačal solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine.

Dodatek bo izplačan v višini 150 evrov.

Solidarnostni dodatek prinaša zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ga bo danes izplačal upokojencem, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine. Prejeli ga bodo tudi upravičenci do invalidskih nadomestil, če nadomestilo, ki ga je uživalec prejel decembra lani, ni presegalo 1000 evrov.

V primeru, da je bila pravica do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja priznana 1. januarja 2022 ali kasneje, oseba ni upravičena do tega dodatka.

Znesek izplačanega solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, ne bo podlaga za rubež na podlagi sklepov o izvršbi in ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine bodo od zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu prejemkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.