1. 2. 2023, 16:18 | Vir: STA

Upokojenci pred parlamentom zahtevali dvig pokojnin: "Mi smo ustvarjali Slovenijo"

Borut Živulović/Bobo

"Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, prepričan sem, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte," je dejal nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki je bil tudi pobudnik shoda. 

Pred parlamentom so se v okviru t.i. iniciative Glas upokojencev Slovenije zbrali upokojenci, ki so s slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi vladi sporočali, da s pokojninami težko dostojno preživljajo svojo starost. Ob tem so poudarili, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč. Shoda se je udeležilo tudi več vidnih predstavnikov SDS. 

"Dovolj je norčevanja iz nas"

Med drugim so bili na njihovih transparentih napisi Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi.

Borut Živulović/Bobo

V zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije.

Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov

Med njihovimi zahtevami je takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo v njihovi krovni organizaciji.

Zahtevajo tudi, da naj se v ustavo kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Rupar: "Če ne bomo uslišani, bomo s shodi nadaljevali"

Kot je dejal, je bilo sporočilo shoda, na katerem se je po njegovi oceni zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali". Po njegovih besedah se slovenski upokojenci le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, pričakuje pa tudi, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo.

Pobudnik , ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem zaenkrat sami. V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu. "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte," je sklenil.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ