J. Z. | 22. 9. 2022, 13:15

Upor v koprskem zaporu: prekipelo jim je!

Bobo/fotomontaža

Razmere v slovenskih institucijah za prestajanje zapornih kazni se poslabšujejo. Najhuje je v koprskem zaporu, kjer policisti opozarjajo, da je njihova varnost ogrožena.

Sindikat državnih organov Slovenije opozarja na slabe pogoje, v katerih delajo pravosodni policisti. "Kandidat za pravosodnega policista, ki ga oblečejo v uniformo in vržejo naravnost med obsojence, dobi plačilo – reci in piši – 750 evrov neto," pojasnjuje predsednik sindikata Frančišek Verk. V letu 2021 so pravosodni policisti skupno opravili kar 63.666 nadur, trenutno jih primanjkuje več kot sto. Tisti, ki vztrajajo, so pod stresom, izčrpani, odhajajo na bolniške, grozijo celo s protestom, poroča 24ur.com.

Da je stanje resno, jasno kažejo tudi številke: od 1. januarja 2020 do 16. avgusta letos se je na 236 razpisanih delovnih mest za pravosodne policiste zaposlilo zgolj 54 pravosodnih policistov in na 52 razpisanih delovnih mest za inštruktorje zgolj 18 inštruktorjev. Odhodov pravosodnih policistov iz zaporskega sistema pa je iz meseca v mesec več, največ prav v koprskem zaporu. 

"Če gledamo nadure, manjka najmanj 30 ljudi, preobremenjenost pa se že kaže v zdravstvenih posledicah. Vse več je tistih, ki jih na medicini dela ocenijo, da ne smejo opravljati vseh del in nalog – nekateri ne smejo delati ponoči in v izmenah, nositi orožja, uporabljati prisilnih sredstev ter upravljati specialnih vozil za prevoz zapornikov," poudarja Verk.

Grožnje s protestnim shodom, saj stavkati ne smejo

Trenutno je najhuje v koprskem zaporu, kjer je prišlo celo tako daleč, da grozijo s protestnim shodom, saj stavkati po zakonu ne smejo. Prejšnji teden je zato tam potekal krizni sestanek s predstavniki vlade in sindikata. 

Bobo

"Zbrala se je več kot polovica pravosodnih policistov, ki imajo vsega dovolj. Eden od njih je povedal, da je bil v enem mesecu prost le dva dneva. Nimajo socialnega in družinskega življenja, utrujeni so, zafrustrirani ... Delo z zaporniki ni lahko, sploh v Kopru, kjer je več kot 80 % storilcev kaznivih dejanj tujcev – migrantov in beguncev," opozarja Verk.

V sindikatu so ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan predlagali, da težavo rešijo z dodatkom k plači, čemur je bila ona naklonjena, a je predlog na vladi povozila ministrica za javno upravo.

"Generalni direktor uprave nam je prisluhnil, končno smo dobili tudi ministrico, ki je mlada, izobražena in poštena ženska, pa so jo povozili drugi," je razočaran Verk. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol