20. 3. 2024, 22:01 | Vir: STA

Presenetljive ugotovitve raziskave: Slovenci imamo več telefonov, a z njimi manj ...

Profimedia

Slovenija je priča zmanjšanju tradicionalne mobilne komunikacije ob vzporednem porastu podatkovnega prometa v zadnjih mesecih prejšnjega leta.

Medtem ko se je v zadnjem lanskem četrtletju število uporabnikov mobilnega omrežja v Sloveniji povečalo, pa se je število poslanih sporočil in odhodnih klicev zmanjšalo. Sporočil sms je bilo poslanih osem odstotkov manj kot leto prej, odhodnih klicev iz mobilnega omrežja pa je bilo opravljenih dva odstotka manj.

Uporabnikov mobilnega omrežja je bilo v zadnjem četrtletju 2023 v Sloveniji nekaj več kot 2,7 milijona. Na letni ravni se je njihovo število povečalo za dva odstotka, pri čemer se je število naročnikov povečalo za tri odstotke, predplačnikov pa zmanjšalo za 0,7 odstotka, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Profimedia

Vsi skupaj so v treh mesecih od oktobra do decembra poslali nekaj manj kot 522,4 milijona sporočil sms, kar je 7,6 odstotka manj kot v zadnjem četrtletju 2022. Hkrati se je obseg prenosa podatkov v mobilnem omrežju povečal za skoraj eno tretjino.

Število klasičnih telefonskih priključkov se je v letu dni zmanjšalo za 15 odstotkov na blizu 52.100, število odhodnih klicev iz fiksnega omrežja pa za devet odstotkov. Zmanjšalo se je tudi število priključkov IP-telefonije, in sicer za tri odstotke.

Ob koncu zadnjega lanskega četrtletja je bilo za dostop do interneta v uporabi skoraj 683.000 širokopasovnih priključkov oz. en odstotek več kot leto prej. Število priključkov z optičnim dostopom se je povečalo za osem odstotkov in ob koncu lanskega leta dosegalo 56-odstotni delež.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol