14. 4. 2022, 20:24 | Vir: STA

Na upravnih enotah zaostanki na oddelkih za tujce: stojijo vloge ukrajinskih beguncev

Nebojša Tejić/STA

Tujci v Sloveniji imajo težave zaradi dolgotrajnih birokratskih postopkov. Kje so rešitve?

Do težav prihaja zaradi kadrovske podhranjenosti na oddelkih za tujce, neustrezne organizacije dela in narave upravnih postopkov, so opozorili sogovorniki na okrogli mizi v organizaciji Pravne mreže za varstvo demokracije. Kot so uvodoma izpostavili na okrogli mizi, se zaostanki na večjih upravnih enotah, zlasti v Ljubljani, povečujejo nad razumno in opravičljivo mero.

Na ljubljanski upravni enoti je trenutno 15.000 nerešenih vlog tujcev, ki naj bi jih, kot so sporočili z upravne enote, s posebnimi kadrovskimi ukrepi razrešili v šestih mesecih. Ob tem se upravne enote po novem soočajo še z reševanjem nemalo vlog ukrajinskih beguncev za začasno zaščito.

Marsikateri študent se je znašel v nezavidljivem položaju

Zaradi dolgotrajnih postopkov je v težkem položaju več različnih kategorij tujcev, med njimi so tudi študenti (okoli 4100 v Ljubljani in 1500 v Mariboru) ter gostujoči predavatelji in raziskovalci, ugotavljajo na ljubljanski univerzi. Prorektorica za študijske in študentske zadeve Ksenija Vidmar Horvat je dejala, da se soočajo s "popolno stihijo sistema", saj da niso pravočasno obveščeni o različnih fazah reševanja vloge, dobivajo netočne informacije, postopki so dolgotrajni. Poročajo o finančnih in duševnih stiskah, občutku stigmatizacije.

To vpliva tudi na ugled univerze. "Na univerzi jih razumemo kot naše ambasadorje. Slej kot prej bodo svojim okoljem signalizirali, da so tu stvari neurejene," je izpostavila. Podobno opozarja prorektor za internacionalizacijo in kakovost Boštjan Markoli, po besedah katerega se problem preliva tudi področje kakovosti in padcu na lestvicah, ko nisi več preferenčna destinacija. Težave nastajajo tudi pri pridobivanju in izvedbi časovno omejenih projektov.

Zaradi prepočasnih postopkov imajo težave tudi tuji delavci

Tudi odvetnik pri Odvetniški pisarni Senica Matija Urankar opaža, da so števili tuji investitorji med samim postopkom premislili zaradi počasnosti, neodzivnosti. Meni, da zaradi tega Sloveniji nastaja škoda. Sicer je po njegovi oceni velika težava tudi v zakonu o upravnem postopku, po katerem se zadeve vodijo okorno in se zahtevajo "nerazumni dokazi", recimo po dokumentaciji, ki v državi, iz katere tujec prihaja, ne obstaja.

Vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić pa je opozoril na težave tujih delavcev, ki na razrešitev vlog čakajo po več mesecev, tudi let. Ob tem med iskalci dela v zadnjih mesecih opažajo povečan trend neposrednega iskanja delodajalca v Nemčijo. Ob pomanjkanju delovne sile Lukić ocenjuje, da se v Sloveniji na trgu dela "ne obeta nič dobrega".

Z zaostanki so seznanjeni tudi na ministrstvu

Težav se zaveda tudi vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. "V Sloveniji je tujec implicitno in eksplicitno izenačen z varnostnim problemom in tako se ga tudi obravnava. Treba ga je prebrati, izvedeti ozadje. Uradnikom se nalaga, da o njih izvajajo detajlno preiskavo," Po njegovih besedah bi morale državne inštitucije razumeti, da "zadeva, tako kot je zdaj, ni rešljiva". Predlaga nekaj sprememb, med drugim obravnavo tujih strank v Sloveniji, ne pa da jih "pošiljamo oddajat prstne odtise v Ankaro". Težava se mu zdi tudi neuravnotežena in skromna diplomatska konzularna mreža.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, ki se je po koncu razprave sodelujočih oglasil iz občinstva, pa je opozoril na nizko plačilo, hudo kadrovsko stisko, ki se bo povečanem obsegu dela na upravnih enotah zaradi odhodov še slabša, in pritiske na zaposlene. Kritičen je do politike, ki je v preteklosti preslišala oz. ignorirala opozorila, da se bo stanje še poslabšalo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ