Uredništvo | 13. 11. 2023, 17:07

Kocka je padla: upravne enote bodo stavkale, kaj bo s termini strank na ta dan?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Sindikati javnega sektorja pravijo, da že več let opozarjajo na preobremenjenost zaposlenih.

Prejšnji teden so sindikati javnega sektorja napovedali stavko upravnih enot. Z Upravnih enot Ljubljana (UE Ljubljana) in Maribor (UE Maribor) so danes sporočili, da stavka pri njih v sredo, 15. novembra, bo, navaja N1. Pridružile naj bi se jim tudi številne druge upravne enote. Stavka bo potekala med 8. in 19. uro. 

V Ljubljani bodo stavkali zaposleni na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana.

"V tem času bomo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom," so sporočili.

Enormno povečanje dela na oddelku za tujce

Kot je prejšnji teden sporočil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, so po letu dni "mrtvega teka" dogovarjanj za izboljšanje položaja zaposlenih na upravnih enotah prišli do točke, ko so vladi oz. ministrstvu za javno upravo napovedali stavko. Pri tem je Verk spomnil, da že več let opozarjajo na veliko obremenjenost zaposlenih na upravnih enotah, zlasti na oddelku za tujce, kjer se je število zadev enormno povečalo. 

Temu ustrezno mora po Verkovih besedah država poskrbeti za zadostno število zaposlenih, ki se ukvarjajo s temi zadevami.

Zaposleni prejemajo minimalno plačo

Da bi pridobili nove zaposlene, pa je tem treba zagotoviti primerno plačilo. Za minimalno plačo se namreč po Verkovih besedah nihče ne bo želel zaposliti, če lahko "v sosednji trgovini zasluži 500 evrov neto več".

Verk je sicer opozoril, da skoraj vsi uslužbenci javne uprave države in lokalnih skupnosti, ki opravljajo dela in naloge, za katere se zahteva srednješolska izobrazba, prejemajo minimalno plačo. V službe državnih organov ne prihaja več dovolj ljudi.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol