Uredništvo | 22. 12. 2023, 21:09

Robert Golob na osrednji proslavi: "Velike obljube zahtevajo čas" (poglejte, kdo vse je prišel)

Borut Živulovič/Bobo

Ob obletnici prelomnih dogodkov se je v Cankarjevem domu odvila državna slovesnost.

Z državnim praznikom samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26.12., se Slovenci spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev pred 33 leti odločilo za samostojno državo Slovenijo. 

O enotnosti v kriznih razmerah

Osrednja državna proslava je v Gallusovi dvorani potekala le nekaj mesecev po katastrofalnih poplavah. Nosila je pomenljivo sporočilo narodne in politične enotnosti v kriznih razmerah, podobno času osamosvajanja.

Borut Živulovič/Bobo

Slavnostni govornik je bil predsednik vlade Robert Golob, ki je v dvorano prišel s svojo partnerico Tino Gaber. Njun prihod so prisotni pozdravili s ploskanjem.

Borut Živulovič/Bobo

Predsednik vlade je med govorom izpostavil, da je bila osamosvojitev države zgodba o uspehu. A jo moramo vsak dan znova dograjevati, je opozoril.

Golob je državljane in državljanke pozval, naj se mu pridružijo v skupnem cilju - vzpostavitvi pozitivne družbene klime, ki je ključna za družbo blaginje.

Poleg poslank in poslancev so se proslave udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in člani vlade, diplomatski zbor ter drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja v Sloveniji. 

Žiga Živulovič/Bobo
Borut Živulovič/Bobo
Borut Živulovič/Bobo
Borut Živulovič/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo

"Z uspehi prihaja odgovornost"

Prav področji pravne države in svetovnega miru bosta tisti, kjer bodo oči vsega sveta še bolj zazrte v nas, je dejal premier in dodal, "da bomo v prihodnjem letu dokazovali ne samo sebi, ampak celemu svetu, da je ugled, ki ga uživamo, vreden zaupanja."

Borut Živulovič/Bobo

Dejal je, da se je svoje odgovornosti najbolj zavedel ob avgustovskih ujmah, in priznal, da se je tedaj pojavljala negotovost, ali v vladi zmorejo. "A preobrat je sledil na terenu, ko smo doživeli srčnost, predanost, nesebičnost in solidarnost vseh, enotnost v najboljšem pomenu besede," je dejal. To je bil navdih, da so začeli vrteti telefone in da so verjeli, da bo Slovenija zaradi svojega ugleda in preteklih dejanj dobila pomoč tudi od drugje.

Žiga Živulovič/Bobo

O vladnih obljubah 

Nekatere obljube EU, ki so nam bile po poplavah dane, sicer zahtevajo svoj čas. Enako je z obljubami vlade, ki je po prevzemu mandata napovedala smele projekte, ki terjajo dva mandata, je poudaril Golob. Obljubil je nadaljevanje te poti, ob tem pa naštel nekaj že doseženih ciljev, od spopada z energetsko draginjo do dviga sredstev za razvoj, znanost in inovacije ter preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zaključil je z željo, da vse navduši za en skupen cilj. "In to je, da skupaj vsak naš korak namenimo pozitivni družbeni klimi. Ko bomo ta cilj uspeli doseči in ko se bomo uspeli okoli njega poenotiti, bomo lahko govorili o tem, da smo na poti v družbo blaginje," je sklenil.

Žiga Živulovič/Bobo

Pester glasbeni program

Avtorja, Rok Golob kot skladatelj in dirigent ter Klemen Dvornik kot režiser, sta si praznovanje zamislila kot koncert vrhunskih glasbenikov s kratkimi filmskimi vložki z nazornim vizualnim prikazom "dramatičnih trenutkov  boja ter solidarnosti ljudi z neusmiljeno naravo in odgovornega ter hitrega odziva države."

 

Borut Živulovič/Bobo

S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in zborom SNG Opera in balet Ljubljana so med drugim nastopili Nuška Drašček, Andraž Hribar, Raiven, Gregor Ravnik, Luka Sešek, Nina Strnad, Orkester Mandolina Ljubljana, Zvezdana Novaković in Čaralice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord