10. 7. 2023, 15:15 | Vir: STA

FOTO: Urška Klakočar Zupančič obiskala otroke iz socialno šibkejših družin na letovanju

Anže Malovrh/STA/fotomontaža

Ob obisku se je seznanila s problematiko letovišč in jim zagotovila podporo.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je obiskala otroško letovišče Pacug, kjer pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije letujejo otroci iz socialno šibkejših družin. Ob obisku se je seznanila s problematiko letovišč in jim zagotovila podporo. "Gre za naše otroke, tukaj moramo biti čim manj birokratski," je poudarila.

Anže Malovrh/STA
Anže Malovrh/STA
Anže Malovrh/STA

Kot je Klakočar Zupančičeva še povedala med današnjim obiskom, želi pozvati pravne osebe in podjetja, naj donirajo za takšne namene, kadarkoli le lahko. Predlaga predvsem, da podjetja društvom za letovanja donirajo sredstva namesto poslovnih daril.

Ob obisku je predsednica državnega zbora povedala, da takšna letovanja spodbuja, zato bo naredila vse, kar je v njeni moči, da to spodbudo preda naprej. "Takšna letovišča moramo absolutno ohraniti," je dodala.

Anže Malovrh/STA
Anže Malovrh/STA

Prav tako je Klakočar Zupančičeva pozvala vse državljanke in državljane, naj odstotek svoje dohodnine namenijo za humanitarne namene, tudi za Zvezo prijateljev mladine (ZPM) Slovenije.

Otroško letovišče Pacug

Na letovanju v Pacugu se v skupinah pomešajo otroci s posebnimi potrebami z otroki z zdravstvenimi težavami in iz socialno šibkejših družin ter drugimi, ki jim letovanje plačajo starši. Pri tem med njimi ne delajo razlik. Kot je povedala generalna sekretarka ZPM Breda Krašna, jih vključujejo v skupine, da dajo vsem možnost socializacije in sprejemanja drugačnih otrok.

Anže Malovrh/STA

Kot je še poudarila Krašnova, je eden največjih trenutnih humanitarnih programov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije Pomežik soncu, v okviru katerega zbirajo donacije, ki jih nato na internem razpisu razdelijo med organizatorje letovanja. Teh je od 20 do 25 vsako leto, je še dejala.

Anže Malovrh/STA

Kot je razložila sekretarka ZPM Ljubljana Vič-Rudnik Urška Vrtačnik, otroci najbolj poudarjajo to, da čas preživljajo ob morju, a je za tem globlji pomen učenja samostojnosti, higienskih opravil, kompromisov, sodelovanja in reševanja težav. Kot je dodala, številni otroci na letovanju tudi odkrijejo svoje nove sposobnosti.

Anže Malovrh/STA

V Pacugu otroci radi kartajo in rišejo, medtem ko s prijatelji uživajo na morju, je povedala ena izmed deklic na letovanju. Kot je dodala, imajo organizirane številne delavnice in se zato radi vračajo. Deklica je tako na letovanju že desetič, ko bo starejša, pa bi se rada preizkusila tudi v vlogi vzgojiteljice mlajših otrok.

Anže Malovrh/STA

Skozi poletje ZPM v Pacug na letovanja popelje do 1.500 otrok, na letni ravni s preostalimi počitnicami in šolami v naravi pa včasih gostijo tudi več kot 3.000 otrok. Največ otrok prihaja iz osrednjeslovenske regije, a pokrivajo tudi druge upravne enote, kot so Grosuplje, Postojna, Litija, Cerknica in Kidričevo, je še pojasnila Vrtačnikova.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord