R.S. | 12. 8. 2023, 07:50

Urška Klakočar Zupančič z ganljivim zapisom navdušila Slovence: "Nihče ni in ne bo ostal sam v nesreči"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Posledice katastrofalne ujme so šokirale tudi predsednico DZ, ki je svoje razmišljanje delila na družbenih omrežjih. 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je komentirala posledice največje naravne katastrofe v zgodovini Slovenije, ki je terjala šest življenj. "Katastrofalni primež voda in vetra sta ljudem odvzela veliko, nekaterim tudi največ – življenje. Zato je škoda neizmerna in neizmerljiva. Vsem svojcem žrtvam izrekam iskreno in globoko sožalje v imenu vseh poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije," je začela svoj zapis. 

Poudarila je, da nihče ne bo ostal sam v nesreči, saj smo ljudje solidarna bitja. "Pomoč sočloveku je lahko najbolj plemenito dejanje. Ne zato, ker bi kaj pričakovali v zameno, ampak zato, ker smo ljudje solidarna bitja. Zato mora biti sporočilo jasno. Nihče ni in ne bo ostal sam v nesreči. Odzvati se moramo kot sistem in tudi kot posamezniki. Vsak lahko pomaga po svojih najboljših močeh."

Za požrtvovalno delo se je zahvalila policistom, vojakom, civilnim organizacijam, prostovoljcem in zapisala, da je vedno znova pozitivno presenečena, kako znamo v najhujših časih Slovenci stopiti skupaj. 

Nova družbena realnost?

Meni, da naj bo ta katastrofa priložnost ne le za sanacijo nastale materialne škode, ampak tudi priložnost za graditev nove družbene realnosti. "Takšne realnosti, kjer bodo v ospredje postavljeni ljudje in okolje, kjer bodo najbolj pomembni skrb za sočloveka, prijateljstvo, združevanje, tovarištvo, pomoč in sodelovanje."

"Pojdimo složni naprej v skupnem koraku z mislimi za dobro sočloveka ter narave. Zdaj moramo obnavljati in graditi na novo. Pri tem pa nikakor ne smemo pozabiti na šibkejše v družbi: otroke, starejše ter tudi na živali in okolje. Naredimo skupni korak skupaj. Bodimo močni, enotni, ponosni, dejavni, saj bomo le tako lahko dosegli trenutek preloma v drugačno, svetlo prihodnost.
Za novo, mirno, složno in zadovoljno Slovenijo," je še dodala. 

Zapis predsednice DZ je navdušil Slovence. Mnogi so komentirali, da gre za "lep zapis," nekateri pa so še napisali, da si želijo, da bi se njene želje uresničile. 

Bobo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol