14. 5. 2022, 15:38 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič s prvo veliko obljubo? To je po eksploziji zagotovila podjetju Melamin

Profimedia/Melamin/fotomontaža

Obiskala je prizorišče četrtkove tragične nesreče v Melaminu, v kateri je umrlo pet ljudi.

Nova predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič napovedala, da bo skušala, kolikor je v njeni moči in pristojnosti, vplivati na odločevalce, da podjetje čim prej dobi finančno pomoč.

To pomeni, da "se postopki za pridobitev finančnih sredstev skrajšajo, kolikor je mogoče, in da se takoj vzpostavijo potrebni stiki v evropskem in državnem prostoru," kot je pojasnila. 

Ob ogledu prizorišča delovne nesreče je Klakočar Zupančičeva kot tragično in žalostno označila dejstvo, da je nesreča terjala smrtne žrtve. Izrekla je "iskreno in globoko sožalje vsem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje", vsem, ki so bili v nesreči poškodovani, pa zaželela, da se čim prej pozdravijo.

Bobo/fotomontaža

"V teh dneh moramo izkazati solidarnost z ljudmi tukaj, ki nas potrebujejo, ki potrebujejo našo tako čustveno kot tudi drugačno podporo," je dejala.

Po besedah predsednice DZ se bo morala vlada, ki prihaja, soočiti z vprašanjem, kako čim bolj učinkovito pomagati ljudem, ki so zaposleni v Melaminu, in celotnemu Kočevju.

"Prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo, da bomo lahko zrli naprej v svetlo prihodnost," je dejala.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča so glede pomoči v stiku tako z odhajajočo kot prihajajočo vlado. Izrazil je upanje, da bo politika na primeru Kočevja pokazala, da zna premoščati razlike in zna ljudem pomagati, kadar je to najbolj treba.

Načrti za pomoč so po njegovih besedah že pripravljeni, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je med petkovim obiskom tudi potrdil, da jih bo ob primopredaji prenesel nasledniku.

Bobo

Občina bo vsem, ki bi se zaradi nesreče znašli v finančni stiski, pomagala s finančno pomočjo, za kar je že zagotovila sredstva znotraj proračuna, vlada pa ima po njegovem tudi več možnosti da pomaga.

Po besedah direktorja Melamina Srečka Štefančiča jim je Klakočar Zupančičeva zagotovila, da bodo naredili vse, da podjetje pride do sredstev, do katerih je upravičeno iz mehanizma EU. Izrazil je veselje, da predsednica DZ razume njihovo bolečino in da je pokazala vso pripravljenost za pomoč.

Sam, kot je dejal, namerava delo v podjetju nadaljevati, saj čuti obvezo, da pelje to zgodbo naprej. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord