R.S. | 11. 7. 2022, 17:24 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič z novo obljubo: "Na tem ne bi smela država nikoli varčevati."

Bobo

Predsednica državnega zbora je zagotovila podporo pri doseganju sistemskih sprememb. Kaj je povedala? 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je gostila predstavnike Društva za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan.

V pogovoru so se med drugim dotaknili vzpostavitve ustrezne paliativne oskrbe in nacionalnega registra redkih bolezni. Klakočar Zupančičeva je ob tem društvu zagotovila podporo pri doseganju sistemskih sprememb.

Predstavniki društva so na pogovoru s predsednico DZ izpostavili težave in ovire, s katerimi se soočajo družine otrok z redkimi boleznimi in se zavzeli za njihovo aktivno reševanje.

Pobude društva

Med drugim so Klakočar Zupančičevi predstavili pobudo društva, da država družinam zagotovi pomoč tretje osebe na domu v okviru otroške paliativne oskrbe, da se dodatno poviša delno plačilo za izgubljen dohodek, otrokom s hudim zdravstvenim stanjem prizna pravica do dodatka za pomoč in postrežbo ter da se končno vzpostavi nacionalni register za redke bolezni.

Bobo

Predvsem slednji bi lahko dal realne podatke o številu bolnikov z redkimi boleznimi v Sloveniji, hkrati pa bi omogočil tvorno načrtovanje zdravstvene in socialne politike na tem področju, je zapisalo društvo.

"Otroci so naša prihodnost"

Klakočar Zupančičeva pa je po srečanju izrazila upanje, da bodo v aktualnem mandatu DZ uspeli nasloviti večino težav, s katerimi se soočajo starši otrok z redkimi boleznimi.

"Kolikor se bo le dalo, bomo v kabinetu predsednice DZ odprti za predloge takšnih društev in drugih nevladnih organizacij, da poskušamo nekatere njihove dobre rešitve nasloviti in tudi ustrezno zakonsko urediti. Otroci so naša prihodnost in na otrocih država ne bi smela nikoli varčevati," je ob tem poudarila prva med poslanci.

Bobo

Tudi ustanovitelj društva Gregor Bezenšek se, kot je dejal v izjavi po srečanju, nadeja dobrega sodelovanja. "Verjamem, da če smo do zdaj naredili veliko, bomo zdaj lahko še več," je dejal.

Sprememb si sicer želijo čim hitreje, Klakočar Zupančičeva pa je ob tem še poudarila, da bo za dosego sistemskih sprememb treba vključiti vse deležnike, kar bo tudi naloga njenega kabineta. "Otroci morajo dobiti glas in dobili ga bodo tudi v državnem zboru," obljublja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord