A. B. | 9. 2. 2023, 06:35

Urška Klakočar Zupančič z redkobesedno, a 'močno' izjavo nad nagačenega zajca na odru državne proslave

Borut Živulović/BOBO/Facebook/Bodi eko/fotomontaža

Letošnja podelitev Prešernovih nagrad je mnoge šokirala in pošteno ujezila. Na nagačenega zajca, ki je obveljal za eno najbolj kontraverznih umetniških uprizoritev, se je po več kot enem dnevu molka zdaj odzvala tudi predsednica državnega zbora.

Letošnja podelitev Prešernovih nagrad je ujezila precej ljubiteljev živali, saj je ena izmed umetniških uprizoritev vključevala tudi nagačenega zajca. Po prireditvi so številni svoje zgražanje izrazili na družbenih omrežjih. "Gledala sem proslavo o slovenskem kulturnem prazniku in zgrožena gledala, v čem je umetnost tega in kaj ima nagačen zajec opraviti s Prešernom?" se je glasil eden izmed komentarjev. Številni so napisali, da ni šlo za umetniško izražanje, temveč za sprevrženost. 

Čeprav se je sprva zavila v tišino, se je zdaj odzvala tudi Urška Klakočar Zupančič, ki se aktivno zavzema za pravice živali. Pojasnila je, kakšno je njeno mnenje o umetniški uprizoritvi, ki je mnoge gledalce šokiralo. 

"To ni kultura"

Predsednica državnega zbora se je z izjavo o dogodku oglasila na družbenih omrežjih in izkazala svoje strinjanje z dejstvom, da uprizoritev za tovrstno državno proslavo ni bila primerna. "Ne odobravam performansa, ki se je z nagačenim zajcem odvil na odru državne proslave v Cankarjevem domu," je redkobesedno, a jasno poudarila, ob tem pa pripomnila: "To ni kultura."

S sledilci se je zato raje odločila deliti posnetek kakaduja, ki ob glasbi igrivo poplesava: "Vam pa zato raje predstavljam kakaduja, ki uživa v plesu," je v zaključek pripisala ob deljenem posnetku. 

Na oder je stopila tudi Svetlana Makarovič

Saga okoli Prešernove nagrade Makarovičeve se je začela leta 2000, ko je pesnica svojo nagrado za življenjsko delo na podelitvi zavrnila. To je storila, ker jo je zmotilo, da je najvišje državno priznanje za umetniške dosežke prejel tudi pater Marko Rupnik, ki se je pred kratkim znašel v središču pozornosti zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Na oder tokratnih podelitev Prešernovih nagrad, ki jih vsako leto podeljujejo večer pred slovenskim kulturnim praznikom, so bile vse oči uprte prav v njo. Pred podelitvijo je namreč dejala, da bo na oder stopila "magari po vseh štirih". 

In res, ob koncu proslave, ko se je odjavna špica že odvila, je pesnica stopila na oder. Spremljala sta jo aktivist Jaša Jenull in pesnik Boris A. Novak. Prebrala je eno svojih pesmi in požela bučen aplavz. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol