Nikola Vuković | 12. 9. 2023, 10:23

Slovenija v pričakovanju konkretnih rešitev: kako bo Evropska unija pomagala pri okrevanju po naravni katastrofi?

Profimedia

Ursula Von der Leyen bo jutri v Evropskem parlamentu spregovorila o stanju v EU, ena od tem bo tudi sanacija posledic poplav v Sloveniji in materialna pomoč.

Jutri z začetkom ob 9. uri bo Evropski parlament nagovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki bo spregovorila o stanju v EU. Vojna v Ukrajini bo znova ena glavnih tem, jasno pa bo apostrofirana zaščita demokracije, solidarnost in medsebojna pomoč vseh držav članic v kriznih razmerah. Za Slovenijo je zelo pomembno, da bo ena od tem v nagovoru zagotovo tudi naravna katastrofa, ki jo je v obliki poplav doletela nedolgo tega. Najvišje državne funkcionarje, pa tudi vse druge državljane, bo najbolj zanimalo, kakšna in kolikšna bosta vloga in pomoč EU pri sanaciji katastrofi (predvsem v materialnem smislu).

Profimedia

Spomnimo, da je EU že namenila določena sredstva za pomoč Sloveniji, tokrat pa bo pomembno, kako bo potekal ves ta proces. Ursula Von der Leyen je pred dnevi znova poudarila solidarnost in evropski duh Unije, pri čemer je kot zgled vzela nedavne poplave v Sloveniji. Dejala je, da je "Evropska unija dokazala, da se lahko učinkovito odzove na krizne razmere in s tem zaščiti varnost in blaginjo svojih državljanov", ob obisku Slovenije po avgustovskih poplavah pa dodala: "Evropa je z vami in mi smo pripravljeni pomagati, ne glede na to, kako nas potrebujete."

Konkretne rešitve

Jutrišnji nagovor predsednice Von der Leyen bo izjemnega pomena za vse slovenske ljudi, ki iz dneva v dan spremljajo, kako poteka sanacija po katastrofi in kako bodo okrevanje in reforme, ki jih izvaja vlada, vplivale na njihov proračun.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nagovor bodo pozorno spremljali visoki predstavniki Slovenije, katerih nadaljnji koraki bodo zelo odvisni od nekaterih odločitev Unije in njene materialne darežljivosti. Pri tem mnogi upajo, da bo iz nagovora predsednice Evropske komisije mogoče sklepati, kakšni so nameni EU glede pomoči Sloveniji, da se ne bo vse zreduciralo le na poudarjanje pomena demokracije, solidarnosti. in medsebojne pomoči ter da Ursula Von der Leyen v svojem govoru predlaga konkretne rešitve in poslala jasna sporočila vsej Evropi.

Profimedia

Nagovor predsednice Evropske komisije bo v živo v prostorih Hiše Evropske unije na Dunajski cesti 20 v Ljubljani, spremljanje tega nagovora in posledično razpravo pa je organiziralo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V razpravi, ki bo posvečena temam iz govora o stanju v Uniji, dosežkom EU v preteklih letih in soočanju z izzivi, ki Unijo čakajo v prihodnosti, bodo z neposrednim javljanjem iz Strasbourga sodelovali: 

· evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič,
· poslanka Evropskega parlamenta Romana Tomc (EPP),
· poslanec Evropskega parlamenta Milan Brglez (S&D) in
· poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva (Renew).

Moderatorki razprave Nataši Briški se bosta v Hiši Evropske unije v Ljubljani pridružila:

· državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin in
· profesorica Sabina Lange, strokovnjakinja za zadeve EU.

Dogodek bo mogoče spremljati tudi prek spleta, na Facebooku, omrežju X in platformi STAvživo (v slovenščini, tolmačenje v angleščino ne bo na voljo). Če se želite udeležiti ogleda govora in prisostvovati razpravi v Hiši EU, pošljite svojo prijavo na events@mamarketing.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol