A. B. | 11. 4. 2022, 14:18

Ustavno sodišče ODLOČILO. Bodo zdravniške plače ZNOVA višje?

Profimedia

Deseti protikoronski paket je predpostavljal možnost dviga zdravniških plač do 63. plačnega razreda. Kako so razsodili ustavni sodniki in kako so to pojasnili? 

Ustavni sodniki so s sedmimi glasovi proti dvema odločili, da 48. člen protikoronskega zakonskega paketa 10 (PKP 10) ni skladen z ustavo. S tem členom je državni zbor na predlog koalicijskih strank določil, da bi lahko zdravniki in zobozdravniki dosegli 63. plačni razred v sistemu plač v javnem sektorju. Trenutno lahko napredujejo do 57. plačnega razreda, kot so zapisali na N1.

Kakšna so njihova pojasnila? 

V odločbi so pojasnili, da je odtehtalo dejstvo, da je državni zbor prepovedal referendum o tem zakonu. Referendum je mogoče prepovedati v primeru, ko bi se odločalo o zakonih, namenjenih odpravi posledic naravnih nesreč. Epidemije korona virusa bi bilo mogoče opredeliti kot naravno nesrečo, vendar dvig plačnega stropa za zdravnike ni nujen za odpravljanje posledic te epidemije, so poudarili.

Profimedia

Takšna je bio njihova pojasnilo: 

"Glede na vse navedeno je Ustavno sodišče presodilo, da je državni zbor razumno utemeljil, da je nalezljiva bolezen COVID-19 na področju zdravstva oziroma dela sicer povzročila posebno obremenjenost zdravnikov in zobozdravnikov, vendar pa izpodbijani ukrep iz 48. člena ZDUPŠOP ni nujen ukrep za odpravo te škodljive posledice v smislu prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave. Zato je državni zbor s Sklepom neupravičeno izključil zakonodajni referendum o 48. členu ZDUPŠOP, kar pomeni, da je bila izpodbijana zakonska določba sprejeta po protiustavnem postopku in je v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord