13. 4. 2022, 15:36 | Vir: STA

Slovenski biser znova odpira vrata za obiskovalce

BOBO

V soteski si še naprej prizadevajo za varne in trajnostne obiske.

Prihajajoči konec tedna vrata ponovno odpira soteska Vintgar. Zaradi gradbenih del v Gorjah bo dostop do ene najbolj obiskanih slovenskih znamenitosti v letošnji sezoni otežen. Upravljalci spodbujajo obiskovalce k trajnostni mobilnosti in k predhodnemu nakupu vstopnic, v prihodnjih letih se bo namreč začela uveljavljati tudi nosilnost prostora.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Bledu pred petkovim odprtjem soteske spomnil strokovni vodja Turističnega društva Gorje, ki skrbi za sotesko, Tomaž Bregant, so že lani spodbujali k spletnemu nakupu vstopnic. "Letos še bolj agresivno vztrajamo pri tem pristopu, saj bo v naslednjih letih zagotovo obisk soteske mogoč le ob predhodni zagotovitvi vstopa," je pojasnil. Kot je še izpostavil, gre za zelo pomembno naravno vrednoto, zato tenkočutno posegajo v ta prostor in si ne želijo nikakršnih preobremenitev. "Dobili smo projekcijo o nosilni kapaciteti, ki ji bomo skušali slediti, in ko bo maksimalno število obiskovalcev doseženo, se za naključne obiskovalce vrata soteske ne bodo odprla," je povedal.

Omejevanje obiska

Trenutna projekcija zmogljivosti je predvidena pri 2290 obiskovalcih na dan oziroma največ 250 obiskovalcev hkrati. To pomeni prepolovitev števila obiskovalcev, ki so ga doslej beležili ob vrhuncih. Omenjena številka sicer še ni dokončna. Ta bo namreč oblikovana na podlagi izkušenj in sistema, rezervacij, ki se uvaja, ter nato vnesena v skrbniško pogodbo, je pojasnil direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Tit Potočnik. V TNP se zaradi pritiskov na določena občutljiva območja parka veliko ukvarjajo z usmerjanjem obiska, s čimer, kot poudarjajo, ne varujejo le narave, temveč zagotavljajo tudi kakovost življenja prebivalcem in omogočajo pristnost doživetja obiskovalcem. "Naš cilj je, da se gost počuti zaželenega in varnega, ter da v polnosti doživi Vintgar," se je strinjal tudi Bregant.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monika (@_out_off_office)

Do destinacije na trajnosten način

Turistično društvo Gorje in javni zavod TNP nameravata tako tudi v prihodnje skupaj reševati izzive, ki so povezani z usmerjanjem obiska, njegovo ustrezno razporeditvijo in trajnostno mobilnostjo. Slednja bo v letošnjem letu še posebej pomembna, saj na državnih in lokalnih cestah v Gorjah potekajo gradbena dela.

Najlažji dostop do soteske bo z jeseniške strani, kjer je na Blejski Dobravi za obiskovalce na voljo 172 parkirnih mest. Obiskovalce pozivajo tudi, naj do soteske pridejo s kolesom, peš ali z javnim prevozom. K temu z dodatnimi povezavami prispevajo Slovenske železnice in družba Arriva Slovenija, ki julija in avgusta izvaja povezavo Bled-Vintgar-Jesenice ter se s TNP in občinami trudi za vzpostavitev sistema informacij o prihodu avtobusov v realnem času.

O nuji po usmerjanju obiska in regulaciji pričajo tudi izkušnje Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Kot je povedal njegov vodja Gregor Jarkovič, trendi kažejo nadpovprečno veliko osebnega prometa, zmogljivosti ne zadoščajo in pojavljajo se zastoji. Zato je skupna želja, da se promet čim bolj umiri in regulira ter bolj enakomerno razporedi prek celega dne.

 

Pešpot do reke Radovne.

Pešpot do reke Radovne.

BOBO

Pred sezono poskrbeli za dodatno varnost

Turistično društvo vsako leto pred odprtjem soteske velik poudarek daje tudi zagotavljanju varnosti znotraj same soteske, ki je na ogled že skoraj 130 let. V zadnjih treh letih so izvedli vrsto vzdrževalnih del, obnovili so celoten sistem galerij, mostičkov in ploščadi. Letos so postavili še dodatnih 200 metrov varovalnih mrež, s čimer skušajo preprečiti nesreče, kakršna se je zgodila lansko poletje.

Pripravljajo tudi projekt ocene tveganja, ki bo osnova za sistematične posege v potencialno nevarna območja. Sprejeti prostorski akt pa jim bo omogočal rekonstrukcijo opuščenega industrijskega objekta, v katerem želijo urediti novo informacijsko točko, ki bi bila tudi en izmed centrov biosfernega območja Julijske Alpe.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec