A. B./STA | 18. 1. 2023, 07:07

V bližini Novega mesta se je iztiril potniški vlak: poškodovanih več potnikov

Žiga Živulović jr./BOBO

Zgodilo se je v poznih večernih urah. 

Okoli pol desete zvečer se je včeraj zgodila železniška nesreča. V bližini Birčne vasi pri Novem mestu se je namreč iztiril potniški vlak oziroma vlakovna kompozicija potniškega vlaka, so kot prvi zapisali na Dolenjska News. Železniška proga Metlika-Ljubljana bo do odprave posledic nesreče zaprta, za potnike bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Kaj natančno se je zgodilo?

Kot so pojasnili, se je vlak iztiril med postajama Birčna vas in Uršna sela v torek ob 21.25 zaradi podrtega drevja, ki je bilo zunaj progovnega pasu in je padlo na železniško progo.

Po prvih zbranih obvestilih naj bi strojevodja na tirih opazil podrto drevo in z aktiviranjem zasilne zavore poskušal vlak ustaviti, vendar je krmilni voz vlaka kljub temu trčil v drevo, vlak pa je iztiril. V času  nesreče  je bilo na vlaku devet potnikov, dva sta bila lažje poškodovana, so sporočili iz pristojne policijske uprave. 

Gasilci iz Novega mesta, Šmihela in Stranske vasi so pregledali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vstopili v prevrnjen vagon. Nepoškodovane osebe so prepeljali do Novega mesta, poškodovane pa na kraju oskrbeli in prenesli do ceste. Reševalci so jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Facebook/Dolenjska News

V Slovenskih železnicah so zatrdili, da na železniški progi Metlika-Ljubljana redno odstranjujejo drevje, ki se nagiba nad železniško progo. To so zaradi težkih vremenskih razmer nazadnje očistili v torek ob 18. uri.

Sicer pa so zaradi težkega snega v torek večkrat zapirali več železniških prog, med drugim tudi progo med Borovnico in Logatcem, kjer je zapadlo do 20 centimetrov novega težkega snega, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord