J. B. | 3. 3. 2023, 19:39

V Cankarjevem domu izbrali Slovenko leta 2022, nagrada tokrat v roke legendarne filmske igralke

Nebojša Tejić/STA

Nagrado bi si zaslužila prav vsaka, toda slavila je lahko le ena. Tukaj je Slovenka leta 2022!

Milena Zupančič je bila na slavnostni prireditvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma izbrana za Slovenko leta 2022.

Kandidatke za Slovenko leta 2022 so bile tudi Suzana Anžur, Katja Bašič, Matea Benedetti, Maja Čemažar, Gloria Kotnik, Erika Oblak, Tatjana Pirc, Živa Ploj Peršuh, Urška Sršen in Dušanka Zabukovec.

Prireditev je potekala pod scenarijem in idejno zasnovo Igorja Bračiča, v vlogi voditeljice se je predstavila Nina Osenar, ki ji je družbo delal Robert Petan.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Unikatni kipec, ki ga je v dar dobila zmagovalka, je delo priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica. Kipec je Mileni Zupančič izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana.

Spletna enciklopedija se moti

"Milena Zupančič je ena najpomembnejših igralk dvajsetega stoletja, vsaj tako piše v Wikipediji, a se spletna enciklopedija moti. Naša eminentna gledališka in filmska ustvarjalka je dobila pred meseci v Beogradu nagrado za vlogo Sonje v predstavi Cement Beograd, pred kratkim je kot prva ženska dobila Badjurovo nagrado za dosežke v filmu in ne tako daleč nazaj je prejela veliko priznanje za igralske dosežke v Franciji. Milena Zupančič torej krepko posega tudi v enaindvajseto stoletje, prav do današnjih dni," so zapisali na uradni spletni strani izbora.

Gotovo še ni rekla zadnje

"Radijski poslušalci lahko teden za tednom poslušajo njeno biografijo, ki jo bere sama in s katero razgrinja svojo krhkost, pa tudi trdoživost in radoživost, tako kot smo to lahko spremljali v njenem umetniškem ustvarjanju. Ni vloge, ki je Milena ne bi odigrala večplastno in najbolje. Ni besed, ki bi lahko opisale njeno velikansko vlogo v slovenski kulturi. In gotovo še ni rekla zadnje besede," je piše v pojasnilu na slovenkaleta.si.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Vaša osebnost, vrednote, ki jih poosebljate, in raznolika področja, ki ste jih zaznamovale, deklicam in ženskam dokazujejo, da odličnost ne pozna spola in meja, četudi moramo ženske na svoji poti kdaj znati prebiti katerega od 'steklenih stropov'," je na sprejemu pred izborom poudarila predsednica države Nataša Pirc Musar in sklenila, da je pečat sleherne od kandidatk kot tudi njihovih predhodnic neizbrisljiv.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol