24. 2. 2024, 09:33 | Vir: STA

Črna na Koroškem prosi za pomoč: to lahko storite zanje

Lansko poletje v Črni na Koroškem.

Borut Živulović/Bobo

V Črni na Koroškem, kjer so posledice lanske ujme pomagali odpravljati številni prostovoljci, si njihove pomoči želijo tudi letos. Vzpostavili so Prostovoljski servis Črna na Koroškem.

Številni občani tudi letos potrebujejo pomoč, pravi županja Romana Lesjak. Občina skupaj s Slovensko filantropijo vzpostavlja Prostovoljski servis Črna na Koroškem za širši nabor pomoči.

V prvi fazi so se posvetili predvsem preverjanju stanja na terenu in poizvedovanju o tem, kakšne so potrebe po pomoči. "Sedaj prihajamo v fazo promocije aktivnosti in vključevanja prostovoljcev. Nekaj posameznikov se je že javilo, izrazili so zanimanje za nudenje učne pomoči, spremstva starejših in za nudenje družabništva," je za STA pojasnila Tjaša Arko iz Slovenske filantropije.

"Občani si želijo predvsem pomoči pri odpravljanju posledic poplav in sanaciji okolice ter da se jih usmeri na ustrezne institucije po pomoč in svetovanje. Želijo si tudi pomoči pri izpolnjevanju različnih vlog, ki jih je treba oddati v primeru naravnih katastrof," je dodala.

Lansko poletje v Črni na Koroškem.

Lansko poletje v Črni na Koroškem.

Bobo

Starejša populacija si želi tudi pomoči pri vsakodnevnih opravilih in spremstvo na primer pri obiskih zdravnika, lekarne ali trgovine. Prav tako bo Prostovoljski servis Črna zajemal družabništvo osebam, ki težje zapustijo dom ali ga ne zmorejo več, ter podporo na domu v času okrevanja po poškodbah ali bolezni.

V okviru servisa bodo prostovoljci med drugim nudili tudi učno pomoč otrokom in mladostnikom ter druge vrste pomoči, odvisno od specifične situacije posameznika oz. družine, so še navedli na Slovenski filantropiji. Napovedujejo tudi prostovoljske akcije v spomladanskem času.

Spomladanski meseci bodo pokazali, kakšne so po lanski ujmi še potrebe po pomoči za dela v okolici hiš in na vrtovih, sicer pa servis zajema tudi druge oblike pomoči, je za STA med drugim dejala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Informacije o prostovoljskem servisu je občina že objavila na svoji spletni strani, med starejše občane bodo razdelili zloženke, informacijo bodo objavili tudi v občinskem glasilu, prav tako bodo prostovoljski servis predstavili na zborih krajanov prihodnji teden v Črni in Žerjavu, kjer bodo predstavljali tudi letošnji občinski proračun.

Prostovoljski servis sicer že deluje v večini enot Slovenske filantropije, in sicer v Murski Soboti, Mariboru, Žalcu, Metliki, Črnomlju in Ljubljani. Vzpostavili so ga za potrebe posameznikov, ki jih ne pokrijejo druge lokalne organizacije, je navedla Arko.

Za zdaj je predvideno, da bo projekt na območju črnjanske občine poskusno deloval eno leto. Po tem času bodo pogledali rezultate in potrebe na terenu ter zastavili nadaljnje sodelovanje.

Z Občino Črna na Koroškem, ki je že več let prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazna občina, ki ga podeljuje Slovenska filantropija, je ta intenzivno sodelovala tudi v času lanskih poplav.

Ob tem so na Slovenski filantropiji postregli še s podatkom, da so avgusta in septembra lani pod okriljem filantropije v sodelovanju z lokalnimi izpostavami civilne zaščite in občinami izpeljali 127 akcij, v katere se je vključilo 1166 prostovoljcev, ki so opravili nekaj več kot 10.200 ur prostovoljskega dela.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord