16. 9. 2023, 12:53 | Vir: STA

Novost v dolenjskih vrtcih in šolah: otroci se bodo igrali z ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Otroke želijo naučiti nekaj pomembnega. 

Iz odpadne plastične embalaže, ki so jo v dolenjskih šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah zbirali od začetka maja do srede junija, so partnerji projekta NovIKroG izdelali 70 didaktičnih igrač in 500 knjižnih kazal. Zbrali so dobrih 280 kilogramov odpadne embalaže, neprimerne za reciklažo in nadaljnjo uporabo pa je bilo 85 kilogramov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Preostalih skoraj 200 kilogramov odpadne plastike so v FabLabu poslovne skupnosti Knof predelali z uporabo različnih tehnoloških postopkov. Odpadni plastiki so vdahnili nov smisel in izdelali didaktične igrače in knjižna kazala, so sporočili z novomeške občine, ki je partner omenjenega podviga.

Te bodo prejeli vrtci in osnovne šole, ki so sodelovali v zbiralni akciji. Izdelki so izdelani iz stoodstotno reciklirane plastike in predstavljajo pomemben korak k trajnostnemu razmišljanju in ponovni uporabi materialov, so dodali.

Z omenjeno zbiralno akcijo so sicer želeli občane in predvsem otroke ozavestiti o možnosti recikliranja plastike, in jih hkrati opozoriti na pomen lokalnih snovnih zank. Partnerji projekta NoviKroG so želeli otroke spodbuditi tudi k razmišljanju o usodi odpadkov po odlaganju in iskanju rešitev za trajno kroženje različnega gradiva.

Z akcijo so želeli hkrati preizkusiti izzive in priložnosti uvajanja delujočih snovnih zank v lokalnem okolju, s čimer so prispevali k spodbujanju trajnostnega ravnanja z odpadki. Uporabni odpadni embalaži pa so vdihnili nov smisel, so še zapisali na novomeški občini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol