J. B./STA | 22. 3. 2023, 16:01

V enem največjih slovenskih mest bodo zvišali cene vrtčevskih programov (našteli so razloge, zakaj takšna odločitev)

Profimedia

Proračuni številnih družin so že tako ali tako močno obremenjeni, na Štajerskem pa bodo starši za varstvo svojih otrok zdaj plačevali še več.

Celjski mestni svetniki so sprejeli sklep o višjih cenah vrtčevskih programov. Kot je povedala višja svetovalka za predšolsko vzgojo na občini Sandra Stajnko Maček, so razlogi rast cen živil, dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju ter dogovor o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede.

Cene vrtčevskih programov v Celju so se tako upoštevajoč starostno obdobje povišale od 11,39 odstotka do 15,75 odstotka, začele pa bodo veljati s 1. majem.

V prvem starostnem obdobju bo tako oskrbnina stala 607,96 evra, v drugem starostnem obdobju 455,15 evra, v kombiniranem oddelku 489,96 evra, v bolnišničnem 660,82 evra, v razvojnem pa 1220,56 evra. Dnevni programi trajajo od šest do devet ur.

Krajši program, ki traja od štiri do šest ur, bo v prvem starostnem obdobju stal 482,30 evra, v drugem starostnem obdobju pa 359,99 evra.

V celjskih vrtcih je bilo 1. februarja letos 366 otrok, ki imajo brezplačno oskrbnino, saj se plačilo staršev sofinancira iz državnega proračuna. Plačila oskrbnine iz naslova dohodkov je tako oproščenih 2,47 odstotka staršev. Najvišji delež staršev, in sicer 19,04 odstotka, je uvrščen v peti dohodkovni razred, podražitev jih bo stala približno 21 evrov mesečno.

Profimedia

Da bi tudi v prihodnje uravnovesili obremenitve plačil staršev, so svetniki podprli predlog strokovnih služb celjske občine, da se olajšave za otroke v oddelku prvega starostnega obdobja ohranijo v višini 6,80 odstotka, v drugem starostnem obdobju naj bi olajšava znašala 3,46 odstotka, v kombiniranem oddelku pa 3,27 odstotka. Veljavne cene programov v treh javnih celjskih vrtcih, v katerih je trenutno vključenih 1705 otrok, so bile nazadnje preračunane aprila lani, uporabljale pa so se od 1. junija leta 2022.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ