26. 4. 2022, 21:35

V Iraku pridržan slovenski novinar: to so povedali na slovenskem zunanjem ministrstvu

Profimedia

Novinar je v iraško regijo Sinjar odpotoval pred več meseci kot samostojni raziskovalni novinar, zato iz Iraka ni redno poročal. Odzvala se je tudi iranska oblast. 

Zunanjemu ministrstvu je uspelo preko veleposlaništva v Ankari vzpostaviti stik z iraškimi oblastmi, po tem, ko naj bi te na severu Iraka aretirale samostojnega novinarja Mateja Kavčiča in nemško kolegico, poroča Radio Slovenija.

Vodja konzularne službe Andrej Šter je po prejemu odgovora na diplomatsko noto, s katero je o identiteti in okoliščinah preveril verodostojnost informacij, iz Irana dobil odgovor. Za Radio Slovenija je dejal, da so v Bagdad sporočili, da gre za slovenskega državljana in da ima veljavno press kartico, kar pomeni, da je novinar.

"Odziv Iračanov je bil zelo splošen, in sicer da bo sestanek oziroma pogovor o tem možen v začetku prihodnjega tedna," je najnovejše informacije v zvezi s slovenskim novinarjem, ki naj bi ga pridržali skupaj z nemško kolegico, predstavil Šter. 

Kavčič je sicer sodelavec Radia Študent (RŠ), ki je iraške oblasti v ponedeljek pozval, naj ga spustijo na prostost.

Na dogodke so se odzvali tudi na Radiu Študent in na Twitterju zapisali: "Ogorčeni smo nad njegovo aretacijo in pozivamo iraške oblasti, da Kavčiča spustijo na prostost. Ker z njim v tem trenutku nimamo stika, ne moremo potrditi, kakšen je njegov status in česa je obtožen. Morebitno odrekanje statusa novinarja odločno zavračamo."

Šter je za N1 potrdil, da so se povezali tudi z Društvom novinarjev Slovenije (DNS), katerega član je Kavčič, ki je o aretaciji obvestilo Mednarodno zvezo novinarjev (IFJ), Evropsko zvezo novinarjev (EFJ), Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) in organizacijo Novinarji brez meja (RSF).

“Pridržanje vsakega novinarja je zaskrbljujoče, zato upamo, da se bo situacija čim hitreje razrešila in bo novinar izpuščen,” so dejali v DNS.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord