N. V. | 17. 5. 2023, 20:45

V Izoli se je razlilo 30 tisoč litrov nafte, ki postopoma pronica v morje

Bobo

Že so postavili baraže, ki preprečujejo, da bi se oljni madež širil iz akvatorija marine, a kljub temu ostajajo možnosti, da posledic razlitja ne bo mogoče odpraviti pred poletjem.

Iz podzemnega rezervoarja Hotela Delfin v Izoli se je pred petimi meseci v tla izlilo 30 tisoč litrov nafte. Ta zdaj postopoma pronica v morje.

Puščanje kurilnega olja zaradi slabega ventila

V Hotelu Delfin so najprej mislili, da je šlo pri puščanju kurilnega olja za enkratni dogodek zaradi slabega tesnjenja ventila, za Delo pojasni direktor hotela Miloš Milivojević. Takrat so podjetje Porting, ki upravlja izolsko marino obvestili le o izteku nekaj tisoč litrov kurilnega olja.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Naknadno pa se je izkazalo, da je šlo za napako pooblaščenega servisa pri zamenjavi ventila. Izkazalo se je, da so količine kurilnega olja, ki izteka v morje, več kot desetkrat večje. V tla se je izlilo okoli 30 tisoč litrov nafte, za napako naj bi odgovarjalo podjetje, ki je izvedlo servis.

Hudo onesnaženje

Nafta se je zadrževala v zemlji, zdaj pa je začela iztekati v morje. Trenutno so 150 metrov od obale postavili baraže, ki preprečujejo, da bi se oljni madež širil iz akvatorija marine, nafto pa odstranjujejo s pivniki, poroča Delo.

Agencija za okolje je že začela načrtovati sanacijske ukrepe, ki bi čim bolj omejili negativen vpliv na okolje, predvsem na morje. Konkretnega izvajalca sanacije še niso določili, stroške pa bo nosil povzročitelj.

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Skrbi nas, da posledic razlitja ne bo mogoče odpraviti pred poletjem, zaradi česar bo položaj še bistveno hujši," pa ob tem za Delo dodaja Vladimir Gavran, direktor podjetja Porting.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol