R. K. | 27. 12. 2022, 18:29

V javnem podjetju ogorčeni zaradi grafitov: "Iščemo avtorja, ki se podpisuje na skupno lastnino"

Profimedia/Facebook/Okolje Piran/fotomontaža

V podjetju, kjer so zadolženi za čistočo in urejenost mesta, javnost pozivajo, da se takšno ravnanje enkrat za vselej konča.

Nekatere prebivalce primorskih mest je zmotilo pojavljanje grafitov, s katerimi avtor po njihovih besedah packa po zidovih Portoroža. V objavi na Facebooku so pozvali k njegovi izsleditvi in izrazili zahtevo, da se takšnemu početju enkrat za vselej naredi konec.

"Iščemo avtorja, ki se podpisuje na skupno lastnino. Ga poznate?," so v objavi na Facebooku zapisali pri javnem podjetju Okolje Piran. Ob tem so občanke in občane pozvali: "Naredimo enkrat za vselej konec tovrstnemu packanju po zidovih in drugih objektih!" Dodali so fotografije, na katerih so videti popisani objekti, kot so električne omarice in zidovi. Napisi, s katerimi so objekti popackani, se na fotografijah ponavljajo. 

Odzivi občanov so različni

Na objavo se je odzvalo tudi nekaj komentatorjev. Uporabnica Facebooka na primer opozarja, da se poškodovanje ali uničenje tuje stvari po kazenskem zakoniku kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Drug uporabnik je prepričan, da je naloga župana izdati odlok, da to početje ni dovoljeno in da se kaznuje, tretji uporabnik pa je zapisal, da je "teh umetnin" še veliko več in naštel njihove natančne lokacije.

Oglasila se je še ena uporabnica, ki ima precej bolj spravljivo rešitev. "Če je to izražanje nezadovoljstva, bi morala občina razmisliti pisarni (kot knjigi) pripomb," je prepričana. Če pa so umetniki, pa je po njenem mnenju najboljše, če jim določijo prostor za risanje. "Naj se prijavijo in barvajo zadnji zid na Punti po določenih terminih," je predlagala. "Najboljši naj bo nagrajen." Zdi se ji, da bi to morda bila dobra rešitev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol