2. 10. 2023, 16:27 | Vir: STA

V slovenskem mestu bo iz ruševin zrasel čudovit hotel, župan žari od sreče

Posnetek zaslona

Za hotel so se odločili, saj želijo tako tudi rešiti znatno pomanjkanje turističnih nastanitev.

Občina Ajdovščina je na dražbi prodala ruševino nekdaj mogočnega Jochmannovega mlina sredi mesta. Družba Meridian Management je objekt kupila po izklicni ceni nekaj manj kot 178.000 evrov, v njem pa želi urediti hotel. V petek sta ajdovska občina in ljubljanska družba podpisali kupoprodajno pogodbo.

"Družba se v celoti zavezuje, da bo izpolnila pogoje, ki jih občina nalaga kateremukoli kupcu, in to je, da bodo na lokaciji vzpostavili vsaj štirizvezdični hotel s centrom dobrega počutja in restavracijo," je povedal ajdovski župan Tadej Beočanin. Kupnina naj bi bila na občinskem računu v 30 dneh.

Sprva želeli kulturno dvorano, zdaj bo tam hotel

Občina Ajdovščina je v starem mlinu sprva načrtovala ureditev večje kulturne dvorane in ostalih prostorov za kulturne namene. Vendar denarja za investicijo, ocenjeno na okoli deset milijonov evrov, ni imela. Zato se je odločila za ureditev hotela, saj v Vipavski dolini ob povečevanju števila turistov primanjkuje nastanitvenih zmogljivosti.

Kupca, ki bi staro stavbo ob reki Hubelj preuredil v hotel, so iskali več let, tudi v tujini. Tudi z novimi lastniki se je občina dogovarjala že pred samo dražbo. Večjo težavo namreč predstavlja njena zahteva, da se stavbo obnovi v enakih gabaritih in pod nadzorom Zavoda za kulturno dediščino, saj je zaščitena.

Hotel naj bi imel 85 sob

Na mestu nekdaj najmogočnejšega valjčnega mlina v avstro-ogrskem cesarstvu bo tako po novem stal hotel z restavracijo, centrom dobrega počutja in vinoteko. V hotelskem delu načrtujejo ureditev 85 sob. Novi lastniki predvidevajo, da bodo dobili gradbeno dovoljenje v prihodnjem letu in takoj začeli graditi. Deset milijonov vredno investicijo naj bi zaključili leta 2026.

Doslej je na širšem območju stavbe urejen le severni del, kjer je občina uredila javna parkirišča. Kot je povedal ajdovski župan, bodo ob prihodnjem urejanju prostora na tem območju pripravili javne razgrnitve, prvi načrti pa gredo v smeri, da v bodoče ne bo več stika med starim mlinom in okoliškimi objekti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol