J. B. | 28. 3. 2023, 07:32

V koprsko pristanišče bo zaplula "zverina", vredna kar 370 milijonov evrov: njen prihod je napoved prav posebnega rekorda (FOTO)

Profimedia

Na Obali imajo pred začetkom nove turistične sezone zelo dober razlog za zadovoljstvo.

Zima se počasi poslavlja, v deželo na sončni strani Alp prihajajo precej toplejši meseci. Tega se veselijo tudi v Kopru, kjer so prepričani, da je pred njimi izjemno uspešna sezona. Vsaj kar zadeva prihode potniški ladij. Kot prva bo že v soboto, 1. aprila, v koprsko pristanišče zaplula čisto prava norveška "zverina" po imenu Viking Sky

Profimedia

Viking Sky je križarka, ki po svetovnih morjih pljuje od leta 2016 dalje. Dolga je kar 228,2 metra (za primerjavo: dve nogometni igrišču skupaj v dolžino merita dobrih 200 metrov), široka skoraj 30 metrov, njena izdelava pa je stala neverjetnih 370 milijonov evrov.

Sezona bo trajala vse do 23. decembra

Luksuzna križarka ima tudi ojačan trup za plovbo v ledu, a s slednjim ob prihodu v koprsko pristanišče seveda ne bo imela težav.

Na svojem krovu lahko norveška ladja prevaža 900 potnikov in 700 članov posadke.

"V soboto, 1. aprila, se bo s prihodom ladje Viking Sky ladjarja Viking Cruises odprla nova sezona prihodov potniških ladij v Koper. V letošnji sezoni, ki bo trajala vse do 23. decembra, se bo ob koprskem potniškem terminalu privezalo predvidoma 81 potniških ladij," so sporočili iz kabineta koprskega župana Aleša Bržana in napovedali, da bi nova sezona lahko bila rekordna.

Profimedia

Prihod številnih križark bo imel tudi blagodejni učinek na turizem na slovenski obali, skupna kapaciteta vseh 81 potniških ladij, ki bodo letos obiskale Koper, je kar 124.000 potnikov in dobrih 61.000 članov posadke.

Lani je Koper obiskalo 65 potniških ladij

"Potem ko so v zadnjem obdobju previdnostni ukrepi zaradi epidemije covida-19 omejevali število potnikov na ladjah, si Mestna občina Koper obeta rekordno leto, tako po številu prihodov potniških ladij kot po številu oseb, ki jih bodo v Koper pripeljale na krovu. Za primerjavo, lani je Koper gostil 65 tovrstnih ladij," so dodali pri Mestni občini Koper.

Največ potniških ladij se bo v Kopru zvrstilo oktobra, ko je predvidenih 19 prihodov, sledijo poletni meseci junij, julij in avgust, ko bo Koper gostil skupno 35 ladij za križarjenje. 

Profimedia

"Da se Koper na turistični zemljevid zapisuje kot vedno bolj uveljavljena destinacija, priča podatek, da se k nam vedno znova vračajo 'stari' ladjarji, med letošnjimi napovedanimi prihodi pa je tudi 11 potniških ladij, ki Kopra doslej še niso obiskale. Poleg tega bo Koper tudi letos aprila gostil ekskluzivni dogodek AzAmazing, na katerem bodo potniki lahko uživali v melodijah skupine Perpetuum Jazzile. Koper se bo tako postavil ob bok svetovnim prestolnicam in dogodkom, kot so koncert treh tenorjev na Toskanskih gričih, zasebna baletna predstava v Sankt Peterburgu ali koncert cover skupine Beatlesov v Liverpoolski katedrali," zadovoljstva ne skrivajo v koprski občini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.